HOĆE LI SDP IMATI SVOG KANDIDATA? Lana Prlić najavljuje referendum o kandidatu za Predsjedništvo

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Lana Prlić potvrdila je za Klix.ba da će sutra biti održana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će biti razmatrana odluka o održavanju referenduma za kandidata za člana Predsjedništva iz SDP-a. Ona ističe da će konačnu odluku donijeti 42.000 članova stranke.

  • Politika

  • 11. Maj 2018  11. Maj 2018

"Članovi će odlučiti da li ćemo imati kandidata i ko će to biti. Želimo da naš kandidat iza sebe ima legitimitet cjelokupnog članstva, a ne kao u drugim strankama gdje to odlučuje jedan čovjek ili neke male konvencije", kazala je Prlić.


Ona ističe da su svi članovi ravnopravni, ali da su prema dosadašnjem mišljenju članstva najozbiljniji kandidati: Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Mirza Kušljugić.

"Također, članovi predlažu i Bogića Bogićevića koji se ne može kandidirati zbog diskirminatorskog Ustava i zakona. A imamo i samokandidaturu Svetozara Pudarića koji na ovaj način može provjeriti svoju podršku u članstvu", rekla je ona.

Zaključila je kako smisao referenduma nije da se vrti oko jednog kandidata, već da članstvo donese važnu odluku koja je od velikog značaja za našu domovinu.

Prije nešro više od dva mjeseca lider SDP-a, Nermin Nikšić, ustvrdio je da će kandidat te partije za Predsjedništvo BiH biti Denis Bećirović.

- Ako ostane samoinicijativna kandidatura Željka Komšića, mi smo vrlo jasno kazali da ćemo mi imati kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Ne želimo dovoditi u pitanje legitimitet Komšićeve kandidature i nećemo imati kandidata iz reda hrvatskog naroda. Nadam se da će pobijediti i Denis Bećirović i Željko Komšić - kazao je za FACE TV Nermin Nikšić.

No, samo nekoliko dana kasnije Nikšić je za jednu drugu televiziju kazao kako se nada kako će Denis Bećirović prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

- Mislim da je danas zadnji rok koji smo dali našim organizacijama da provedu proceduru evidentiranja kandidata za člana Predsjedništva BiH. Evidentno je i činjenica je da Denis ima najširu podršku svih organizacija i članova SDP-a. Da bi potvrdili kandidaturu, to mora da prođe kroz organe, ali prije svega mora Denis da kaže zadnju riječ, da prihvati kandidaturu, kazao je Nikšić, 30. marta za N1.

Mada je od Nikšićeve izjave prošlo više od mjesec dana, Bećirović se nije izjasnio.

U međuvremenu, kako bi okuražili neodlučnog Bećirovića, iz krugova SDP-a lansirana je vijest kako prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, Denis Bećirović uvjerljivo vodi na listi potencijalnih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i da će osvojiti više glasova nego kandidati SDA i SBB-a zajedno!

No, ni to nije pomoglo da Bećirović prelomi odluku.

Da SDP ima veliki problem s Bećirovićevom kandidaturom, bilo je jasno još u februaru ove godine kada je kolegama iz vrha SDP-a uputio otvoreno pismo u kojem je posebno problematizirao postojanje dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH.

- Kao čovjek s priličnim političkim iskustvom, jako dobro znam u kakvu zamku i opasnost možemo upasti kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH. Organiziranje ozbiljne kampanje u izbornom sistemu u kojem „jedan birač ima samo jedan glas, a dva ponuđena kandidata“ nosi nesagledive posljedice – napisao je tada Bećirović.

On je u ovom otvorenom pismu naveo kako smatra da će dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH neminovno izazvati konfuziju i brojne dileme među lijevo orijentiranim i da to nosi indirektnu poruku građanima „da se opet nisu dogovorili“.

- Dva kandidata znače da nismo ozdravili od „bolesti nejedinstva“ koja nas je teško pogodila i koštala 2012., 2014. i 2016. godine. Ove tri izborne lekcije i kazne dovoljna su opomena da ne srljamo u četvrtu „političku avanturu“ - pisao je tada državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a, Denis Bećirović.

Upućeni tvrde da se lider SDP-a, Nermin Nikšić, nalazi pred ozbljnom dilemom šta uraditi u slučaju da Bećirović ne prihvati kandidaturu, što je skoro pa izvjesno.

U tom slučaju, preostaju mu samo dva časna izlaza iz teške pozicije: da se lično kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ili da SDP odustane od vlastitog kandidata i da partijsko članstvo pozove da glasa za kandidata sestrinske stranke - Željka Komšića.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...