KOLINDA U MOSTARU: Nagovijestila ucjene EU puta, govorila o izbornom zakonu, skupu Erdogana i Dodiku...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović održala je danas u Mostaru predavanje na temu „Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistočne Europe“; predavanje je održano u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru...

  • Vijesti

  • 14. Maj 2018  14. Maj 2018

  • 3

Ona je, između ostalog, govorila i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te je navela kako je Evropska komisija pozvala BiH da provede reformu Izbornog zakona, kako bi se uredno održali izbori u oktobru, te potrebne socio-eknomske reforme.

O izbornom zakonu i suverenitetu BiH

"Ja sa nadam da će doći do promjene Izbornog zakona, jer je on temelj za sigurne i stabilne izbore. Svakako, nastavićemo podsticati naše kolege da se ide ka dogovoru, jer je to u interseu BIH i njena sva tri konstitutivna naroda", rekla je Grabar-Kitarović i dodala:

"Mislim da treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo do tih izmjena Izbornog zakona. Ukoliko se to ne bude moguće, onda se zaista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati procesom koji je ključan za BiH sljedećih nekoliko godina. U očekivanju početka pregovora sa EU treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme, koje nisu uvijek popularne."

Na pitanje studenata kako komentira česte napade na suverenitet BIH, odgovorila je: "Ja ne bih tumačila izjave bilo koga iz BIH. Vjerujem da je BIH mjesto u EU i učinićemo sve da u tome pomognemo. Kad je riječ o pitanju položaja hrvatskog naroda, nije nikakava tajna, apsolutno moja pozicija je da se mora osigurati kroz sve vidove zakonodavstva, uključujući i zborno, konsittutivna jednakopravnost sva tri naroda. BiH je država nastala u specifičnim okolnostima. I možda samo podsjetnik na prošlost, da nije bilo tog zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog napredovanja, u BIH se ne bi tako brzo stvorili uslovi za postizanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Hrvatska je jedan od jamaca mira i provedbe kako Washingtonskog tako i Dejtonskog sporazuma, i to će nastaviti činiti, i ima obavezu štiti prava hrvatskog naroda.

"Moram posebno naglasiti, možda to nekima nije jasno. Kada se pregovara se Evropskom unijom pregovara se sa 28 država i Hrvatska je jedna od članica EU. Legitimno naravno, bez miješanja u unutrašnja politička pitanja u BIH i volju građana, nastavićemo se zalagati za one reforme koje su nužne kako bi se BiH politički emancipirala da ovdje ne budu više trebali nikakvi visoki međunarodni predstavnici."

O Erdoganu i Dodiku

Na pitanje kako gleda na skup turskog predsjednika u Sarajevu, ona je odgovorila: "Ne bih se o tome očitovala dok ne vidim kako će skup proći."

Pitali su je i za komentar na Dodikov poziv za zatvaranje granica migranitima: "Hrvatska je pojačala nadzor granica sa BiH. Naš stav je suradnja sa BiH, Srbijom i svim ostalim susjednim državama, kako bismo osnažili granicu i zaustavili priljev ilegalnih migranata. Apsolutna saradnja sa kolegama."

Govorila je i o stanju u JI Europi.

"Danas u JI Europi ponovno oživljavaju neki duhovi prošlosti, radikalni nacionalizam i povijesni revizionizam, kao i stalna konfrontacija, postaju jedina politička konstanta. Ne očekujem da će sve države JI Europe naći zajednički nazivnik po pitanju tema naše prošlosti, ali želja za boljom budućnošću mora nas motivirati na dijalog. Takav način može nas samo zadržati zarobljene u prošlosti".

Grabar-Kitarović je rekla da je stabilizacija jugoistočne Europe glavni prioritet Hrvatske:

"Jugoistočna Europa je postala svojevrsni poligon za nadmetanje i projekcije političkog utjecaja u globalnom sučeljavanju", veli predsjednica RH i dodaje da poštuje svaku odluku svih država u njenom odabiru političkih savezništava i vanjsko-političkih prioriteta: "Ako izaberu EU put, u Hrvatskoj će imati najsnažnijeg saveznika."

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...