IZETBEGOVIĆ O ČOVIĆEVOM PLANU: "Neće on praviti rizične poteze, Hrvatima je BiH prva domovina"

Govoreći pred novinarima u Zenici, predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović odgovarao je i na pitanje šta misli o najavi Dragana Čovića da će aktivirati plan B.

  • Politika

  • 15. Maj 2018  15. Maj 2018

- Ja mislim da gospodin Čović nekad u ljutnji neke stvari kaže pa reterira. Mislim da neće biti nikakvih rizičnih poteza sa strane gospodina Čovića, mislim da će raditi zajedno sa nama da se stvari u ovoj zemlji stabiliziraju nakon izbora, a ne da se stvore krize. Previše je bilo kriza, ali evo ostaje da njega pitamo šta je mislio, rekao je Izetbegović.

Komentirao je i izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da je BIH druga domovina Hrvatima.

- Narod se osjeća onako kako se osjeća, ne trebam mu ja ili gospođa Kitarović govoriti kako treba da se osjećaju. Mislim da se Hrvati u BIH osjećaju kao građani prvog reda i da je ovo njihova domovina, na prvom mjestu, a zatim eventualno Hrvatska, rekao je Izetbegović.

Takošer je rakao da se Bosna i Hercegovina ponovo nalazi na historijskom raskršću i morat će se odbraniti od onih koji pokušavaju da je povuku na stranputicu.

"Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti. Ubijeđen sam da će te snage biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju, koje rade za njen napredak i koje je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu.

Pred nama je još mnogo izazova, ali u odnosu na sve strme uzbrdice koje smo do sada prošli, put prema našem cilju sada izgleda kao ravnica", rekao je Izetbegović.

"Naš cilj je jasan – da u narednih osam do deset godina Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije i NATO-a, da živimo u demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski razvijenoj, sigurnoj i stabilnoj zemlji.

Mi ćemo taj cilj, vrijedno radeći i uzdajući se u podršku naših prijatelja i na Zapadu i na Istoku, ali prije svega u vlastitu snagu, akobogda i ostvariti", kazao je Bakir Izetbegović.

Vezane vijesti

trenutak ...