PAVIČIĆ O ČOVIĆEVOM POČASNOM DOKTORATU: "Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović "počasni doktor" trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM"!

Jurica Pavičić, hrvatski književnik i filmski kritičar, doktor znanosti, kolumnu u "Jutarnjem listu" posvetio je dodjeljivanju počasnog doktorata Draganu Čoviću od strane zgrebačkog Sveučilišta

  • Vijesti

  • 19. Maj 2018  19. Maj 2018

  • 3

Pavičić ukazuje na prosvjed kojeg je tim povodom, kao jedna od rijetkih univerzitetskih profesora, uputila profesorica Đurđica Čilić.

"Mladu profesoricu podrijetlom iz Livna osobito je zateklo što je u nizu zasluga koje su Čoviću donijele honoris causa navodi i šefovanjem mostarskom industrijom "Soko", Stoga je članove Senata podsjetila da je "Dragan Čović u poduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad" i postavila svojim kolegama pitanje "želimo li doista ovo sveučilište opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora"?

Pavičić u nastavku teksta piše:

"Pokušajte zamisliti-recimo-da bilo koje njemačko sveučilište počasni doktorat da industrijalcu koji je u Thussenu, ili Kruppu, ili Siemensu koristio ruske ili poljske robove. Pokušajte zamisliti, ne njemačko, nego, eto, bosansko, ili srpsko sveučilište koje počasni doktorat daje političaru koji se u pauzi između političkih sastanaka na sudu brani od optužbi za mito, korupciju i reket. Pokušajte, na koncu, zamisliti kakav bi rusvaj nastao u Hrvatskoj da beogradsko sveučilište da doktorat nekom političaru SAO Krajine, te da u obrazloženju napiše da je "zasluge stekao u teškim trenutcima ukidanja Srpske Rrpublike Krajine"? U Hrvatskoj bi, bez ikakve sumnje, nastao rusvaj. Javljali bi se ministri i šatoraši, biskupi i kolumnisti. Jandroković bi vjerojatno prekinuo posjet Beogradu, a komentatori grmjeli kako se "Beograd nije ništa promijenio". A sada najveće hrvatsko sveučilište čini nešto navlas isto.."

Jurica Pavičić na kraju kolumne poziva na javno ograđivanje skandala zagrebačkog Sveučilišta:

"Prije nekoliko dana, niz mojih kolega javno se odreklo nagrade hrvatskog novinarskog društva u znak protesta što je istu nagradu dobila TV novinarka blago rečeno osebujnog stila i pogleda na povijest. S obzirom da je doktorat Čoviću nemjerljivo veći skandal od spomenute novinarske nagrade, možda bismo mi koji smo na istom sveučilištu doktorirali trebali napraviti isto što i novinari: zasuti Borasa (rektora zagrebačkog Sveučilišta, op. SB) tuljcima u znak prijezira.

Ne znam za druge, ali znam za sebe. Isti dokorat koji ima Dragan Čović, meni ne treba. Vraćam vam ga“!

(SB / JL)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...