IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA S ERDOGANOM: "Na ljeto tender za autoput Sarajevo-Beograd" (VIDEO)

Turska i Bosna i Hercegovine imaju odlične odnose u konačnim apsiracijama kada je u pitanju članstvo u EU i NATO-u. Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost regiona, ona je uspjela da se izbori protiv terorista ih IDIŠA i PKK-a, poručio je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

  • Politika

  • 20. Maj 2018  20. Maj 2018

- Turska je uz nas u našim težnjama kada je u pitanju članstvo u NATO-u, u EU, kada je u pitanju ekonomija - istakao je Izetbegović te naveo da Turska i BiH imaju veliki broj sporazuma i da je ekonomska saradnja znatno porasla.

Istakao je da je ta saradnja u stalnom porastu, te da bi robna razmjena mogla biti veća od milijardu dolara.

Najznačajniji projekt o kojem su razgovarali danas je, po riječima Izetbegovića, cesta na relaciji Sarajevo - Beograd.

Potpisano je, naveo je, i pismo namjere, kojim se daje podrška nastavku bilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske.

- Slika koja odlazi iz BiH putem medija je lošija od realnog stanja. Mi pratimo region kada je u pitanju ekonomija. O tome sam informisao Erdoğana - rekao je Izetbegović.

Konkretni dogovori

"Ovo je drugi put da se viđamo ove godine, dolazio je premijer Jildirim, držimo jedan dobar ritam. Turska i BiH imaju najveći broj potpisanih sporazuma u regiji. Trgovinska razmjena se popela na 800 miliona dolara što je duplo više u odnosu na period prije četiri godine", kazao je Izetbegović.

Dodao je da će robna razmjena između dvije drđave u narednom periodu premašiti milijardu dolara.

Izetbegović je istakao da je na današnjem sastanku bilo govroa o izgradnji regionalnog prstena, odnosno autoceste Sarajevo - Beograd, te da se ide na varijantu brze ceste. Rekao je da su ministri saobraćaja dvaju zemalja dogovorili da se ide na otvaranjem tendera te da je potpisano pismo namjere.

On je istako da će se u budućem periodu održati trilataralni sastanci sa Srbijom i Turskom. Izetbegović je također kazao da je upoznao predsjednika Truske sa političkim prilika u BIH, koje nisu onakve kao što ih se često predstavlja.

Izetbegović je kazao da su BiH veoma važan dio sporazuma za kvote mesa koje će biti definisane i fiksirane na 8.000 tona godišnje izvoza prema Turskoj.

"Bit ćemo sigurni na pet godina. To je mogućnost da ljudi razviju birnis. Kvote brašna, ulja i šečera radi se o desetinama hiljada tona."

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...