BODO WEBER O ERDOGANOVOJ POSJETI: "Šteta nanesena BiH i Bošnjacima veća je nego kratkotrajna korist..."

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba kaže da sumnja da će turski upad kroz Erdoganov skup u u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije".

  • Politika

  • 22. Maj 2018  22. Maj 2018

Dodaje da je dobar dio EU suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Briselu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizaije i EU integracije, skrenuo s puta.

- No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist. Legitimisao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji decenijama inistiraju na tome da odbrana multietničke države BiH od strane bosnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom, rekao je Weber.


Vjeruje da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala.

- Bio je to skup za jednokratnu upotrebu za obje strane - Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije", kaže Weber za Vijesti.ba.

(vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...