BLOKIRAN SAOBRAĆAJ U CENTRU SARAJEVA: Demobilisani borci se okupljaju ispred zgrade Parlamenta FBiH

Demobilisani borci okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, gdje će zastupnici raspravljati o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH, javlja novinska agencija Patria.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2018  23. Maj 2018

Bivši pripadnici Armije RBiH i HVO-a od ranije su postavili vlastima konkretne zahtjeve, a odnose se na: uvođenje novčanog mjesečnog dodatka za one demobilisane borce koji nemaju nikakva primanja, ukidanje više od 1.600 boračkih udruženja, te javno objavljivanje spiska svih onih koji primaju novčanu naknadu po osnovu učešća u proteklom ratu.

Iz Vlade su ranije izjavili da godišnje izdvajaju oko 570 miliona KM za boračku populaciju. Demobilisani borci smatraju da najeći dio tog novca ode u ruke onih koji nisu učestvovali u ratu, a da veliki dio onih koji su se borili danas živi na ivici siromaštva.

Jedan od demobilisanih boraca Armije RBiH Naim Salihović rekao je Patriji da iz Srebrenika prema Sarajevu idu tri autobusa njegovih bivših saboraca, koji neće napustiti grad dok zastupnici ne usvoje njihove zahtjeve.

Na sjednici u Parlamentu FBiH bit će omogućeno i prisustvo i govor predstavnika boraca.

Saobraćaj u blizini Parlamenta je blokiran. Proteste osigurava policija, piše NAP.

(NAP/SB)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...