Njemačka firma RWE odustala od projekta Gornja Drina

Propao je projekt koji je vlast Republike Srpske dogovorila s njemačkom kompanijom RWE za projekt Hidroenergetskog sistema (HES) Gornja Drina - tvrdi Aleksandar Golijanin, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu RS-a i član Predsjedništva te stranke.

  • Ekonomija

  • 31. Maj 2013  

Golijanin je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetio da je ta stranka i ranije upozoravala da taj projekt nema budućnost onako kako je to planirala vlast i da neće biti realiziran.

-I susjedna Srbija ima sličan problem i njena nova vlast ne zna kako da se izvuče iz problema s istom kompanijom jer je "poklopila“ hidroenergetski projekt na rijeci Moravi i sada tragaju za pravnim savjetnikom da bi raskinuli ugovor. Bojim se da to čeka i nas - ustvrdio je Golijanin i dodao da se kod HES Gornja Drina vlast treba da vrati starom konceptu, koji podrazumijeva izgradnju Buk Bijele, koja bi bila najprofitabilnija hidroelektrana.

Navodi da kod projekta s RWE nije kvalitetno pripremljen materijal te pozdravlja "odustajanje“ te njemačke kompanije, jer ugovor koji je potpisan "nije bio u korist RS-a“.

-Principi tih velikih kompanija jesu da rezervišu neki resurs i da u onom momentu, kada oni osjete da je potrebno i imaju kvalitetan plasman struje, krenu u realizaciju - rekao je Golijanin.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS-a je 8. novembra 2012., nakon burne rasprave i protivljenja opozicije, dala saglasnost na Vladin ugovor o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta Hidroenergetskog sistema (HES) Gornja Drina i ugovor o strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom RWE.

Ovaj projekt izazvao je ranije reagiranje iz RS-a i BiH, ali i susjedne Crne Gore, čijoj vladi je RS predočila studiju u kojoj se tvrdi da izgradnja hidroelektrana "Foča" i "Buk Bijela" na gornjem slivu Drine nema utjecaja na životnu sredinu.

Ugovorom koji je Vlada RS-a potpisala još 26. oktobra, a onda potvrdila i Skupština, definiran je odnos RWE-a (60 posto) "Elektroprivreda RS" (40 posto) u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana - "Buk Bijela", "Foča", "Sutjeska" i "Paunci"

Golijanin je naveo da se kroz gubitke na elektrodistributivnoj mreži "ukrade“ godišnja proizvodnja koju napravi HE Višegrad ili 100 miliona KM, ali da je jedan od uvjeta da RS vrati odgovarajuću struku u elektro-energetski sektor, a ne da se zapošljavaju podobni "stranački vojnici“ neodgovarajućih zanimanja.

Naveo je i da je aktuelna vlast propustila priliku da sama uđe u izgradnju hidroenergetskih projekata, onda kada je na računima bilo novaca od prodaje "Telekoma RS“.

Zbog i ovih stvari, kazao je, vrijeme je da se promijeni vlast u RS-u.

loading...

trenutak ...