RAST PRIHODA OD INDIREKTNIH POREZA: Prikupljeno 250 miliona KM više nego prošle godine, 80% raspodijeljeno svim nivoima vlasti u državi

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2018. godine iznosili su 2 milijarde i 939 miliona KM i veći su za 250 miliona KM ili 9,3 % u odnosu na isti period 2017. godine, kada su iznosili 2 milijarde i 689 milliona KM. Iz sredstava koje prikupio UIO sa više od 80 % finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko distrikt, kantoni u FBiH i opštine u cijeloj BiH.

  • Ekonomija

  • 03. Jun. 2018  03. Jun. 2018

  • 0

Kad su u pitanju samo prihodi prikupljeni u mjesecu maju 2018. Godine, UIO je prikupila 650 miliona KM indirektnih poreza što je za 73 miliona KM više u odnosu na maj 2017. godine.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u prvih pet mjeseci 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV u iznosu od 554 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt iznosili su 2 milijardu i 388 miliona KM i veći su za 200 miliona KM ili za 9,1 % u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prvih pet mjeseci 2018. godine raspoređen je iznos od 306 miliona KM. Ostatak sredstava raspoređen je na način da je Federacija BiH dobila 1 milijardu i 272 miliona KM, Republika Srpska 637 miliona KM i Brčko distrikt 71 milion KM.

Pored ovako raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM), koja se naplaćivala u mjesecu januaru 2018. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 miliona KM, Republika Srpska 4,3 miliona KM i Distrikt Brčko 0,2 miliona KM.

Podsjećamo od početka mjeseca februara 2018. godine, od kada su u primjeni Izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH i od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren je poseban podračun Jedinstvenog računa. Na ovom podračunu trenutno se nalazi 97 miliona KM namijenskih sredstava za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se ovim sredstvimqa dodati i prihodi prikupljeni u maju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 miliona KM.

Raspodjela prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH, UIO će izvršiti nakon što Upravni odbor dosnese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih prihoda korisnicima.

(Patria/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...