MILE NIJE PREVIŠE MILOSTIV: Dodik prošle godine dobio 37 zahtjeva za pomilovanje, odobrio četiri

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je prošle godine donio odluku o pomilovanju četiri osuđene osobe u tom bh.entitetu, od ukupno 37 zahtjeva.

  • Politika

  • 08. Jun. 2018  

  • 0

Dodiku je dostavljeno 37 molbi za pomilovanje.

Pomilovanje su najviše tražili osuđeni za krivična djela ugrožavanje javnog saobraćaja (osam molbi), teška krađa (četiri), razbojništvo (tri), ali i osobe koje služe kaznu kroz teškog ubistva, silovanja, polnog nasilja nad djetetom, nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, vanbračne zajednica sa maloljetnom osobom, protivpravnog prekida trudnoće...

Predsjednik RS je u 2017. pomilovao dr Tomislava Zrilića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela protivpravni prekid trudnoće. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde RS dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja pa se dr. Zriliću izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom.

Dodikovom odlukom pomilovana je i Miladinka Damjanović, nastanjena u Čelincu, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog djela teška krađa. I njoj se izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom. Pomilovanjem je Mirko Šikanić iz Banjaluke oslobođen od izvršenja kazne. Presudom suda njemu je izrečena uslovna osuda u okviru koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od mjesec dana i istovremeno određeno da ta kazna neće biti izvršena, ukoliko imenovani ne učini novo krivično djelo u periodu od godinu dana od dana pravosnažnosti presude, odnosno ukoliko oštećenoj nadoknadi štetu u iznosu od 300 KM u roku od šest mjeseci.

Dodikovom odlukom izbrisana je i osuda Milanu Miliću iz Banjaluke, kojem je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.500 KM zbog krivičnog djela - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

S obzirom da osuđeni nije platio novčanu kaznu u određenom roku, rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci iz 2015. godine, izrečena novčana kazna zamjenjena je kaznom zatvora u trajanju od 15 dana. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je negativno mišljenje za ovo pomilovanje, a Ministarstvo pravde pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja, navedeno je u informaciji o Dodikovim odlukama o pomilovanjima koju će na narednoj sjednici razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Zakonom o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik RS obavještava parlament o odlukama o pomilovanjima donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...