HISTORIJSKI DAN: Vlada Federacije BiH donijela odluku o otvaranju najsavremenijeg Veterinarskog instituta

Nihad Fejzić: „Sve naše stručne i tehničke kapacitete ćemo staviti na raspolaganje za rješavanje problema sa kojima se nosi naša stočarska proizvodnja i javni zdravstveni sistem“

  • Društvo

  • 08. Jun. 2018  08. Jun. 2018

Na jučer održanoj 146. sjednici, Vlada Federacije BiH usvojila je zaključak kojim je prihvaćen izvještaj Veterinarskog fakulteta Sarajevo o provedenim aktivnostima na osposobljavanju Veterinarskog instituta Federacije BiH, koji će u skladu sa Zakonom o veterinarstvu Federacije započeti svoj rad kao organizaciona jedinica Veterinarskog fakulteta Sarajevo.

Vlada je svojim zaključkom naložila Veterinarskom fakultetu da izvrši instalaciju opreme i stavi institut u punu funkciju u roku od 45 dana.

Nihad Fejzić - lijevo (Foto: N1)

„Radi se o, za nas, historijskoj odluci Ministarstva poljoprivrede i Vlade Federacije, i veoma smo ponosni i sretni da smo ovaj značajni projekat napokon priveli kraju. Moderan i savremen Veterinarski institut izgrađen je uz finansijsku pomoć Svjetske banke, Vlade Kantona Sarajevo i Federalne Vlade, i do sada je investirano više od 3 miliona eura.

Izgradnja insituta je započela još prije deset godina i uložena je, pored novca, i silna energija zaposlenih na Veterinarskom fakultetu, predstavnika vlasti i prijatelja našeg fakulteta da ovaj projekat završimo.

Administrativno je sada sve završeno, ostaje nam tehnički posao, da prenesemo opremu koja je već nabavljena u novi prostor i siguran sam da ćemo sve završiti prije datog roka.

Na to nas i dodatno obavezuje aktuelna epidemiološka situacija i povećan broj slučajeva bruceloze i njen prenos na ljude.

Sve naše stručne i tehničke kapacitete ćemo staviti na raspolaganje za rješavanje problema sa kojima se nosi naša stočarska proizvodnja i javni zdravstveni sistem“, kaže Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Sa ovim institutom Federacija BiH, kao i sama država će dobiti najsavremeniji istraživački laboratorij za kontrolu bolesti životinja, a resorno Ministarstvo poljoprivrede će imati instituciju za efikasnije provođenje programa kontrole bolesti životnja.

Za građane BiH ova laboratorija će služiti u smanjuju rizika za zdravlje ljudi, a proizvođači će lakše ispunjavati zahtjeve i uvjete koji nas očekuju u integraciji sa tržištem EU.

Institut će, s obzirom da su njegove funkcije integrisane sa fakultetom, biti u funkciji još bolje edukacije studenata i stručnjaka iz oblasti veterinarstva, kao i provođenja naučnih projekata.

(D.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...