ĐONLAGIĆ O PRIJEDLOGU PET STRANAKA: "HDZ neosnovano tvrdi da entiteti nisu nadležni, RS ima sličan zakon"

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su ranije potpisali predstavnici pet stranaka iz FBiH, upućen je danas u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

  • Politika

  • 19. Jun. 2018  

  • 6

Takođe, predlagači zakona SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a BiH i Naša stranka predali su zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma FBiH za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na čijem dnevnom redu će se naći ovaj zakon. Na osnovu zahtjeva, predsjedavajući Edin Mušić ima obavezu da zakaže vanrednu sjednicu, pišu Vijesti.ba.

Šef Kluba DF-ovih zastupnika Dženan Đonlagić rekao je da Federalni parlament već 17 godina ima obavezu da usvoji ovakav zakon, odnosno da uredi svoje višečlane izborne jedinice, te strukturu i broj zastupnika i delegata.

Stoga je, dodao je, usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH zapravo ispunjavanje zakonske obaveze entitetskog Parlamenta.

"S druge strane, tekst zakona sadrži poglavlje 'Struktura i broj delegata u Domu naoprda Parlamenta FBiH' na osnovu kojeg se ispunjavaju principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića na način da je ona odredba koja je brisana iz Izbornog zakona BiH sada uvrštena u ovaj zakon na način koji je u skladu sa Ustavom FBiH. Naime, presuda nije izbrisala niti jednu odredbu iz Ustava FBiH, koji pravi strukturu i broj delegata u Domu naroda FBiH na način da iz svakog kantona, ukoliko ima izabran jedan poslanik iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, on ima pravo da bude kandidat za delegata u Domu naroda FBiH", pojasnio je Đonlagić.

Kako je rekao, predlagači vjeruju da Parlament FBiH ima kapacitet da usvoji zakon o izbornim jedinicama i broju mandata, jer predloženo rješenje prevenira eventualnu blokadu implementacije rezultata oktobarskih izbora kada je u pitanju zakonodavni nivo vlasti.

"Kada CIK BiH bude donosio odluku o broju i strukturi delegata za Dom naroda FBiH, imaće zakonsko uporište da donese takvu odluku. Već postoji pravna praksa po kojoj je CIK BiH 2014. godine donosio takvu odluku za Narodnu skupštinu RS, koja je prethodno donijela jedan ovakav zakon. Glavna argumentacija HDZ-a BiH jeste da entitetski parlament ne može donositi izborni zakon, nego to treba da radi državni Parlament. To je zamjena teza. Ovo nije Izborni zakon. Ovo je zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH", precizirao je šef Kluba DF-ovih zastupnika.

Đonlagić je napomenuo da je osnova za predloženi zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH bio zakon koji su DF i SDP BiH u novembru prošle godine uputili u parlamentarnu proceduru, piđu Vijesti.ba.

"Tada smo obavljali konsultacije sa svim parlamentarnim strankama u FBiH, uključujući i HDZ BiH. Predstavnici ove stranke tada su kazali da odbijaju ovaj tekst zakona, te da ne žele učestvovati jer i dalje tvrde da se ovaj dio pitanja treba rješavati na nivou države, a ne na nivou entiteta. S tim u vezi, sami su se diskvalifikovali iz ovog procesa", naglasio je Đonlagić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će HDZ BiH blokirati predloženi zakon u Domu naroda federalnog Parlamenta, on je naveo kako postoji mogućnost pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom FBiH, koji bi se u roku od 30 dana trebalo da izjasni o tome.

"Duboko vjerujem da eventualna odluka Ustavnog suda FBiH bila pravdena i pravnična, te da bi zahtjev bio odbijen, jer je tekst zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH u potpunosti usklađen sa Ustavom FBiH, koji je najviši pravni akt po kojem se uređuju pravne norme za zakonodavni nivo vlasti", zaključio je Đonlagić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...