BOSIĆ: "Interes građana nije novi rat, nego rješavanje životnih pitanja"

- Građani će imati priliku da se 7. oktobra opredijele da li će glasati za sadašnje stanje ili će glasati za nešto drugo: da li će glasati u odnosu na strah koji se ovdje sije, strah od drugih, a sada i strah od izbjeglica, jer ako nemate stvarne razloge, onda pravite imaginarne, ili će pak razmišljati o tome da povjerenje treba da daju onima koji budu ponudili rješavanje stvarnih problema, a njih je jako puno, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić (SDS) u intervjuu portalu Vijesti.

  • Politika

  • 21. Jun. 2018  21. Jun. 2018

  • 0

Komentarišući jučerašnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Bosić kaže da je postojala namjera odugovlačenja kroz traženje pauza, te pravljenje tenzija na već viđene načine samo da se ne dođe do nove sjednice na kojoj je trebalo da se razmatra pitanje ukidanja akciza na gorivo što je u formi prijedloga tražio poslanički klub SDS-a.

Kaže da je vidljivo bilo da su na odugovlačenju radili poslanici SNSD-a, HDZ-a i DNS-a.

Treba podsjetiti da su poslanici DNS-a ranije bili protiv uvođenja akciza na gorivo, ali su tada bili u klubu SDS-a.

Bosić je mišljenja da su poslanici pomenute tri stranke procjenili da ne bi dobro prošle i da je potrebno doraditi većinu koja bi trebalo da odbije prijedlog izmjena i dopuna zakona o akcizama.

Što se tiče tvrdnji iz SDA, Bosić kaže da su i oni sastavni dio akcizne koalicije, koja želi da potroši novac prikupljen na taj način i oni ne skrivaju želju da prijedlog SDS-a propadne.

"Oni koji žele da ovaj prijedlog prođe, sasvim sam siguran, jesu građani BiH kojima politika zavlači ruke u džep bez ikakve stvarne provjere gdje taj novac ide. Taj novac je očito netransparentno potrošen i nikada nije podnesen izvještaj gdje je taj novac završio. Zašto bi građani vjerovali da će imati išta od novog zahvatanja iz džepa, kada je takva situacija", kazao je Bosić.

Komentarišući tvrdnje da je SDS-ov prijedlog predizborna borba, Bosić je rekao da je taj argument otrcana priča, naglašavajući da je SDS bio protiv uvođenja akciza na gorivo.

"Smatra da je ovaj period do izbora unaprijed potrošeno vrijeme, koje neće donijeti napredak. Građani će imati priliku da se 7. oktobra opredijele da li će glasati za sadašnje stanje ili će glasati za nešto drugo: da li će glasati u odnosu na strah koji se ovdje sije, strah od drugih, a sada i strah od izbjeglica, jer ako nemate stvarne razloge, onda pravite imaginarne, ili će pak razmišljati o tome da povjerenje treba da daju onima koji budu ponudili rješavanje stvarnih problema, a njih je jako puno.", kazao je Bosić.

Osvrćući se na razna istraživanja kojima se uglavnom minimiziraju šanse Saveza za promjene na predstojećim izborima, Bosić je rekao da protivnički blok predvođen SNSD mora da prikažu da su pobjednici kako bi održali optimizam kod svojih glasača.

"Evidentno je da su svjesni da Vukota Govedarica ima više nego realne šanse da postane novi predsjednik RS. Glasači znaju šta im nudi Željka Cvijanović i siguran sam da će htjeti nešto drugačije od ovoga što imaju sada.


Što se tiče duela Mladena Ivanića i Milorada Dodika, tu je situacija sasvim jasna. Glas za Dodika znači glas za politiku konflikta, političke i ekonomske nestabilnosti, te za ostanak postojećeg nivoa korupcije u RS, kao i glas za nerješavanje bilo kakvog krupnog slučaja korupcije i kriminala. S druge strane, glas za Ivanića znači glas za politiku koja nije politika konflikta, a jeste politika zaštite interesa građana RS", kazao je Bosić.

On naglašava da interes građana RS sasvim sigurno nije bilo kakav novi rat i bilo kakve političke tenzije, nego rješavanje njihovih životnih pitanja, prije svega zapošljavanje, visina penzija, sigurnost, borba protiv kriminala i korupcije.

Na pitanje da li se RS drži po strani kada su u pitanje izmjene izbornog zakona BiH, koje se prije svega odnose na FBiH i time se bave političke partije iz tog entiteta, Bosić je mišljenja da su se vlasti Srpske svrstale na jednu od tih strana.

"Lako je vidjeti da postoje snage koje žele radikalnu promjenu Dejtonskog sporazuma, bilo kroz treći entitet, bilo kroz novu reorganizaciju, bilo kroz secesiju. Sve te varijante zahtijevaju ukidanje Dejtonskog sporazuma i otvaranje Pandorine kutije, a niko ne zna šta bi se poslije toga desilo, jer je evidentno da u ovom trenutku nema mogućnosti dogovora o nečemu novom na koji bi svi pristali", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, postoje političke snage koje žele što dublju političku krizu u BiH kako bi natjerali i međunarodnu zajednicu, ali i unutrašnje snage, da se razruši ono što je bazirano na Dejtonskom sporazumu, da bi onda pokušali ostvariti svoje političke ciljeve.

"Tu, prije svega, svrstavam one koji zagovaraju treći entitet i one koji zagovaraju secesiju, bez dogovora. Ukoliko se bilo šta može postići dogovorom, ja sam za to. Međutim, ovdje postoje koncepti koji se baziraju na antidejtonskoj platformi. Mislim da je to velika opasnost za mir u BiH. Lako je prepoznati zagovornike tih politika. Oni su definisani, prije svega, osovinom HDZ BiH - SNSD", rekao je Bosić, dodajući da je veoma opasno razgraditi Dejtonski sporazum, bez dogovora o nečemu drugom, bez dogovora svih strana o nečemu drugom.

"Sve to znači veliku mogućnost ponovnog uvođenja nekog konflikta na ovaj prostor. Nije nikakva tajna da u svemu tome RS sigurno ne bi ostala netaknuta. Ukoliko događaji u FBiH znače napuštanje Dejtonskog sporazuma, to je opasnost i za RS, jer bi bila revizija svega", upozorava Bosić.

On je mišljenja da je politika koju vodi Dodik hazardna upravo zbog dizanja tenzija kako bi mogao ubjeđivati narod da postoji neko ko želi da uništi RS, a kako on to ne da.

Priče o obojenim revolucijama, stranim plaćenicima i izdajnicima, Bosić je rekao da je oprobana matrica i da političari koji su na vlasti u RS, ali i u pojedinim zemljama u okruženju, to koriste kao odbranu od protesta građana.

"Više puta to se pokazalo kao efikasno, međutim smatram da građani već mogu da razluče u koju svrhu se puštaju takve vijesti. Stoga smatram da je snaga tih spinova mnogo manja nego što je bila ranije", kazao je Bosić,

(vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...