PREKINUT ŠTRAJK LJEKARA U TUZLANSKOM KANTONU: Otkazi povučeni, doktori ponovo na usluzi pacijentima

Predsjednik Štrajkačkog odbora doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) Admir Suljić rekao je danas Srni da je štrajk prekinut, otkazi povučeni, a doktori su na usluzi pacijentima.

  • Vijesti

  • 25. Jun. 2018  25. Jun. 2018

  • 1

Suljić je podsjetio da je ova odluka donesena tokom vikenda na hitnom sastanku Štrajkačkog odbora, a nakon sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je postignut dogovor da Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona crpi reprezentativnost Federalnog sindikata, dok ne bude okončan proces prema apelacijama na nadležnom sudu.

Ovo bi bilo privremeno rješenje do donošenja sudske odluke po apelacijama upućenim Vrhovnom sudu Federacije BiH u vezi sa presudom Kantonalnog suda o nepriznavanju reprezentativnosti Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u novembru 2015. godine utvrdilo je reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona za oblast zdravstva, ali je na žalbu Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, Kantonalni sud Tuzla poništio rješenje resornog ministarstva.

Suljić je rekao da bi do srijede, 27. juna, moglo doći do potpisivanja kolektivnog ugovora između Vlade Tuzlanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

On je dodao da je to jedno od rješenja da se uveže reprezentativnost sa federalnog nivoa kako bi mogao biti potpisan kolektivni ugovor, kojim bi ljekari i stomatolozi Tuzlanskog kantona mogli regulisati svoja prava.

Suljić je podsjetio da je dogovoreno da će biti pokrenut postupak izmjene Zakona o radu kojim se, u vezi sa reprezentativnosti ovog sindikata, ne bi dolazilo u situaciju pogrešnog tumačenja tog zakona.

On je zahvalio građanima i pacijentima na strpljenju, razumijevanju i podršci za ostvarivanje prava doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona koji su bili u štrajku od 4. juna, tražeći da im Vlada Tuzlanskog kantona prizna reprezentativnost.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ranije je saopštio da će 90 odsto ljekara ovog kantona istrajati u ostvarenju prava koja imaju ljekari u ostalim dijelovima FBiH.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...