BAKIRA HASEČIĆ OPTUŽUJE: "Čovićev počasni doktorat je obični plagijat i uvreda za nas poštene počasne doktore"

„Kada će neko u ovoj zemlji konačno shvatiti da su počasni doktorati najbolji oblik borbe protiv odliva mozgova", kazala je Bisera Hasečić, uz nadu da će joj titula počasnog doktora nauka, kako je kazala, "pomoći da konačno pronađem posao u svojoj struci"

  • Frljoka

  • 03. Jul. 2018  03. Jul. 2018

"Sretna sam i počašćena zbog titule Počasnog doktora koju mi je dodijelio Univerzitet u Glazgovu", kazala je danas novinarima Bakira Hasečić, nakon što joj je stigla službena potvrda tog priznanja.

On je podvukla da je posebno ponosna na činjenicu da joj je laskava titula stigla od univerziteta iz Škotske u kojoj se, kako je kazala "dosta škrtari na svemu, a posebno na počasnim doktoratima".

Ona je rekla da je na to posebno značajno upozoriti danas kada je "na sceni potpuna inflacija svih akademskih titula i zvanja, a što je posebno opasno počasnih doktorata".

Kao primjer akademske nesolidnosti i zloupotrebe naučnih titula Bakira Hasečić je izdvojila nedavno dodjeljivanje titule počasnog doktora Draganu Čoviću, članu Predsjednišva BiH od strane Sveučilišta u Zagrebu.

"To priznanje Draganu Čoviću je uvreda za sve nas poštene i marljive počasne doktore nauka. Štaviše, Čovićev počasni doktorat je potpuni plagijat, prepisan je od riječi do riječi iz jednog drugog počasnog doktorata, pod kojeg je besramno stavljen Čovićev potpis.

Spremna sam ove svoje tvrdnje dokazati na bilo kojem domaćem, ili međunarodnom sudu, na kojima sam posljednjih decenija, ne štedeći truda ni novca, studiozno pripremala svoju počasnodoktorsku disertaciju", bila je kategorična gospođa Hasečić.

"Ovaj počasni doktorat iz Glazgova ima pomalo gorak okus, jer moj dugogodišnji akademski rad nije prepoznat i valjano valoriziran u mojoj zemlji.

Kada će neko u ovoj zemlji konačno shvatiti da su počasni doktorati najbolji oblik borbe protiv odliva mozgova", kazala je Bisera Hasečić, uz nadu da će joj titula počasnog doktora nauka, kako je kazala, "pomoći da konačno pronađem posao u svojoj struci".

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...