ĐONLAGIĆ: "Šovinistička je tvrdnja HNS-a da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka, javnost neće nasjesti..."

Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je šovinističkim tvrdnje koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) iznio u otvorenom pismu političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice, a povodom usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u Predstavničkom domu FBiH.

  • Politika

  • 09. Jul. 2018  09. Jul. 2018

  • 1

"Tvrdnje iz HNS-a su tvrdnje iz udruženja građana, kojima se želi dezavuisati bh. javnost. Šovinistička je tvrdnja da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka. HDZ BiH i ekipa okupljena oko HNS-a kontinuirano dezavuišu javnost tako što DF svrstavaju u paket bošnjačkih stranaka. Na taj način vrijeđaju rukovodstvo, ali i sve članove DF-a, koji nisu iz reda bošnjačkog naroda", upozorio je Đonlagić u razgovoru za Vijesti.ba, poručivši da bh. javnost neće nasjesti na takve tvrdnje.

On je ponovio da Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH nisu predložile bošnjačke stranke, nego stranke koje imaju svoje predstavnike u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Radi se o prijedlugu pet stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu FBIH i ta činjenica se mora poštovati", naglasio je Đonlagić.

On je negirao stav HNS-a da predlagači zakona DF, SDP, SBB, SDA i Naša stranka nastoje provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" na nenadležnom entitetskom nivou.

"Potpuno je netačno da federalni Parlament nije nadležan. Naime, Izborni zakon BiH daje nadležnost Parlamentu FBiH da uredi svoje izborne jedinice, a Ustav FBiH definiše strukturu i broj mandata u Domu naroda FBiH. Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu 'Ljubić' niti jednom svojom odlukom nije osporio ove odredbe Ustava FBiH. Izborni zakon BiH vrlo jasno kaže da parlamenti entiteta mogu urediti svoje izborne jedinice zakonom. Pravnici ovo tumače na način da taj zakon može biti na entitetskom nivou", pojasnio je Đonlagić.

On je napomenuo da je Narodna skupština RS (NSRS) zakonom iz 2014. godine uredila izborne jedinice u RS, te da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o rasporedu broja mandata u NSRS i Vijeću naroda RS.

"Ćutnja Dragana Čovića, Bože Ljubića i ekipe oko HNS-a na ove činjenice potvrđuje da oni idu na vezivanje svojih političkih ciljeva i realizaciju onoga što je cilj Milorada Dodika", smatra potpredsjednik DF-a.

U razgovoru za Vijesti.ba, on je podsjetio i na činjenicu da Izborni zakon BiH propisuje da su entitetski

parlamenti dužni svake četiri godine preispitati svoje izborne jedinice.

"Parlament FBiH u posljednjih 17 godina nikada nije ispunio tu svoju zakonsku obavezu", naglasio je Đonlagić.

On je pozvao Božu Ljubića, koji je kao predsjednik Glavnog vijeća HNS, potpisao javno pismo, da "prestane sa prijetnjama institucijama BiH".

"On sjedi na budžetskim parama druge države. Ovdje se postavlja suštinsko pitanje - da li je ovo zvaničan stav Sabora Hrvatske? Danima od izabrnih zastupnika u Sabor Hrvatske dolaze napadi na institucije BiH, a imamo potpunu ćutnju rukovodstvu Sabora Hrvatske", poručio je Đonlagić.

(vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...