Bosanci u sirijskom ratu

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a i nekoliko zapadnoeuropskih diplomata održali su u posljednjih dvadesetak dana seriju sastanaka s direktorima bh. policijskih i sigurnosnih agencija i zatražili podatke o svim državljanima BiH koji su ratovali na strani sirijskih pobunjenika, najavljujući poduzimanje „adekvatnih“, odnosno, radikalnih mjera

  • Mini market

  • 17. Jun. 2013  

Predstavnici Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko zapadnoeuropskih diplomata održali su u posljednjih dvadesetak dana hitne sastanke s direktorima svih bh. policijskih i sigurnosnih agencija na kojima je dominirala samo jedna tema - odlazak bosanskih dobrovoljaca u Siriju. Konkretan povod za diskretnu diplomatsku ofanzivu bila su medijska izvješća o ratnicima iz BiH koji se bore na strani sirijskih pobunjenika, a nakon što je potvrđena vijest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice. No, nije Amerikance i njihove saveznike iz Europske unije zabrinula informacija da se pedesetak državljana BiH od augusta prošle godine bore protiv režima Bashara al-Assada, budući da i sami otvoreno pomažu detroniziranje sirijskog predsjednika. Pravi je razlog njihove zabrinutosti, i to su diplomate otvoreno prenijele svojim bosanskim sugovornicima, što se „sveti ratnici“ iz BiH u Siriji uglavnom bore u jedinicama koje kontrolira Al-Qaida i što se regrutiraju među najradikalnijim pripadnicima selefijskog pokreta.

ZABRANA ZA RATNIKE, NJIHOVU RODBINU I PRIJATELJE

Prema nezvaničnim informacijama, zapadne su diplomate od nadležnih institucija u BiH zatražile precizne podatke o dobrovoljcima koji su u Siriji ratovali ili još uvijek ratuju, kako bi protiv njih poduzeli „adekvatne mjere“. Iako, istodobno, nisu objasnili što konkretno podrazumijevaju „adekvatne mjere“, gotovo je posve izvjesno da će svim ratnicima po povratku iz Sirije biti zabranjeno putovanje u države Europske unije i SAD. U razgovorima sa čelnicima policijskih i obavještajnih agencija diplomate su, naime, bez previše okolišanja izrazile bojazan da bi bosanski mudžahedini, tijekom boravka na sirijskim ratištima, mogli od Al-Qaide dobiti naređenja koja se odnose na terorističke akcije u njihovim državama, budući da kao državljani BiH mogu slobodno, bez viza, putovati u zemlje EU. Da je posrijedi ozbiljan sigurnosni problem, potvrđuje i činjenica da su predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i njihove zapadnoeuropske kolege, osim generalija bosanskih dobrovoljaca, tražili i podatke o članovima njihovih obitelji i bliskim prijateljima?!

Slobodna Bosna je prije dvadesetak dana, podsjetimo, prva objavila imena svih domaćih mudžahedina koji su u organizaciji dvojice vehabijskih vođa, Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče i Dževada Gološa iz Mostara, iz Sarajeva, preko Turske, otišli na sirijska ratišta. U međuvremenu smo dobili nove informacije o njihovim ratnim pohodima koji su, u slučaju zlosretnog Muaza Šabića, okončani tragično.

Šabić je u džihad otišao sredinom marta, iz Gornje Maoče, gdje ga je ispratio samoproglašeni šejh Nusret Imamović. Prije polaska, od Imamovića je dobio tri tisuće maraka, što je, kako se poslije pokazalo, novčani iznos koji se isplaćivao većini dobrovoljaca, od još uvijek nepoznatih „donatora“. Muaz Šabić je, inače, proteklih godina često boravio u Gornjoj Maoči (stalna mu je adresa stanovanja u Zenici), pohađajući medrese koje je vodio Nusret Imamović. Kao jednog od najlojalnijih i najposlušnijih učenika, Imamović je Šabića ekspresno promovirao u „daiju“, a zapravo ovlastio da i sam može držati predavanja vehabijama po cijeloj BiH. Trud mu se, očevidno, isplatio, budući da je Šabić vrlo brzo dokazao kako je nadmašio čak i svog učitelja. Tako je Muaz Šabić na predavanju u selefijskom mesdžidu u naselju Kosovići kod Begovog Hana, sredinom januara ove godine, kazao kako moli Boga da se svaki pripadnik Oružanih snaga BiH koji je otišao u mirovinu misiju u Afganistan, kući vrati u „crnoj vreći, u komadima“!!! Svojim je sljedbenicima poručio da se zajedno moraju boriti protiv „novotarija“ kakve su Dani Ajvatovice, Djevojačka pećina i druga muslimanska svetišta, navodeći da je rušenje turbeta i sličnih vjerskih obilježja obaveza svakog pravog muslimana. „Braću“ je uvjeravao i da su policajci, tijekom provođenja akcije „Svjetlost“ u Gornjoj Maoči tukli žene i djecu i propovjedao kako je jedini spas za muslimane u BiH uspostava šerijatske države.

VETERANI IZ ODREDA EL MUDŽAHID

Dva mjeseca kasnije, nakon što je dobio poziv da se bori za „šerijatsku Siriju“, nije dvojio ni časa. Zajedno s Bajrom Ikanovićem, vehabijskim vođom iz Hadžića, i Sarajlijom Enverom Lilićem, priključio se vojnim formacijama pokreta Al-Nusra, koji se javno deklarira kao najaktivniji ogranak Al-Qaide u Siriji. Muaz Šabić je poginuo u borbama kod sirijskog grada Alepa 29. aprila, dok su na istom ratištu, u gotovo isto vrijeme, ranjeni Ikanović i Lilić. Bajro Ikanović je nakon ranjavanja evakuiran iz Sirije i smješten na bolničko liječenje u Turskoj, ali nije poznato o čijem trošku.

Među bosanskim državljanima koji su otišli u novi džihad nalaze se i trojica veterana, bivših pripadnika odreda „El mudžahid“, koji u Siriji, zbog ratnog iskustva iz BiH imaju poseban status. Prvi je naturalizirani Bosanac Boutrif Djamel, porijeklom iz Alžira, koji se „proslavio“ 1995., u borbama oko Vozuće. Iako se protiv Djamela proteklih godina vodila istraga zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima nad srpskim civilima, a poslije i zbog kontakata s međunarodnim teroristima, nikada nije uhapšen, pa čak ni nakon što se našao na popisu osoba koje su smatrane prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH. Boutrif Djamel je do odlaska u Siriju živio u Zenici, a u novom mu se ratnom pohodu pridružio nekadašnji suborac iz odreda El Mudžahid Fikret Hadžić. Hadžić je u rodnom Kaknju poznat kao nasilnik koji je svojedobno lokalnom imamu prijetio „metkom u čelo“, jer nije želio vjerski obred obaviti po vehabijskom učenju. Zanimljivo je, međutim, da je Fikret Hadžić u ljeto prošle godine u poduzeću Hidrogradnja, gdje je zaposlen kao vozač kamiona, tražio mjesec dana plaćenog odstustva, navodno radi liječenja kičme u Njemačkoj. Umjesto u Njemačku, otišao je u Siriju, gdje se osam mjeseci borio u jedinici Ahrar al-Sham, koja vodi „sveti rat protiv nevjernika“. Otkaz koji je Hadžić, u međuvremenu, dobio u Hidrogradnji na volšeban je način poništen poslije njegovog povratka u BiH. Treći ratni pripadnik jedinice El Mudžahid koji je prošle godine u više navrata kao instruktor boravio u Siriji je Kenan Bijedić iz Visokog. Prethodno je Bijedić, dok je još trajao rat u BiH, prošao specijalističku obuku u kampovima arapskih mudžahedina. (S. Mijatović)

trenutak ...