JESTE LI JEDAN OD NJIH: 5 fascinantnih jutarnjih navika koje ima svaki sociopata

Iako su svi različiti, socopate imaju dnevnu rutinu koju moraju da prate, a moguće je da mnoge njihove navike mogu biti podstaknute simptomima sociopatije.

  • Jeste li znali

  • 31. Jul. 2018  

  • 0

Ono što često nazivamo "sociopatijom" se bolje opisuje kao antisocijalni poremećaj ličnosti, ili ASPD. Prema Klinici Mejo, poremećaj je obilježen simptomima kao što su ignorisanje ispravnog i pogrešnog, nepotrebno preuzimanje rizika, korišćenje šarma za manipulaciju drugima, uporno laganje i slabe veze sa drugim ljudima.

Iako su svi različiti, socopate imaju dnevnu rutinu koju moraju da prate, a moguće je da mnoge njihove navike mogu biti podstaknute simptomima sociopatije.

- Sociopata je nepopustljiva, manipulativna osoba koja nema empatiju za druge. Kao rezultat toga, sociopate, možda nisu motivisane za stvaranje društvenih odnosa, na način na koji su oni potrebni drugima. Sociopate se često miješaju sa ljudima, kako bi dobili ono što žele, a to je mjesto gde može doći do manipulacije. Neke sociopate čak "uspijevaju da nanesu štetu ljudima ili da ih iskoriste za svoju dobrobiti. - kaže klinički psiholog dr Perpetua Neo.

5 stvari koje sociopate mogu da čine ujutru i tokom dana po navici, prema stručnjacima:

1. Pretjerano doterivanje

Sociopate često imaju "naduvani" osjećaj sebe, tako da neki imaju naročito rigorozne rituale doterivanja, koji se mogu graničiti sa narcisoidnim poremećajem.

- Jutarnji rituali sociopata se mogu odnositi i na njegovanje izgleda. Ovo je nešto što svi radimo, lična higijena i rituali za ljepotu, ali sociopata se po tome razlikuje na dubljem emocionalnom nivou, jer on mnogo više brine o sebi.- kaže Kaleb Bak, stručnjak za zdravlje u "Maple Holistic".

Zapravo, sociopatija i narcisoidan poremećaj ličnosti dijele dosta istih simptoma. Ali, razlika je u tome što dok su sve sociopate narcisoidne, nisu svi narcisi sociopatični.

alt

2. Izbjegavanje drugih

Neko sa antisocijalnim poremećajem ličnosti (ASPD) možda neće biti previše zainteresovan za interakciju sa drugima, već će se više fokusirati na sebe. A to može rezultirati izolovanim ponašanjem.

- Sociopate su u svom srcu anti-socijalni, tako da se jutarnja rutina može povezati i sa izbjegavanjem drugih, ili, alternativno, stavljanjem prihvatljive maske. Iako te jutarnje navike izgledaju uobičajeno, ako poznajte sociopatu, možete da primijetite razlike u jutarnjem ponašanju. Neke su suptilne, a neke su jako primjetne. - kaže Kaleb Bak.

3. Gledanje filmova

Dr.Neo je u svojoj praksi primetio da sociopate imaju tendenciju da gledaju filmove.

- To je skoro opsesija. Moguće objašnjenje je da to rade zato što pokušavaju da imitiraju normalno ljudsko ponašanje i saznaju tačne odgovore, pa koriste filmove kao referentnu tačku.- kaže dr Perpetua Neo.

Sociopate takođe imaju tendenciju da uživaju u tamnijim filmskim temama i izgledaju oduševljeno kada gledaju grube scene.

alt

4. Fokusiraju se samo na sebe

Druga glavna osobina svakog sociopate je arogancija, prema Klinici Mejo.

- Neke sociopate idu toliko daleko da se smatraju jedinim pravim ljudima na svijetu. Ovakav akutni pogled na sebe doprinosi zanemarivanju drugih, kao i pratećim rutinama i navikama koje su korisne samo za socioapte. - stoji u izvještaju klinike Mejo.

Ako se sociopata druži sa drugima, na poslu, sa poznanicima i slično, može se prikazati kao šarmantna osoba. Ali, bez obzira na razlog socijalizacije, vjerovatno će biti motivisan ličnim dobitkom.

5. Različite riskantne navike

Sociopatiju obilježava neodgovornost i visoka impulsivnost. Dakle, ono što osoba sa sociopatskim poremećajem može učiniti tokom dana je stvarno nagađanje.

- Sociopatija kombinuje neodgovornost, impulsivnost i potrebu za trenutnim zadovoljenjem, pa nije iznenađujuće zašto su sociopate sklone rizičnijem ponašanju. Sociopate imaju tendenciju da se malo bave zaštitom drugih ili sebe. To znači da je za njih uobičajena prekomjerna potrošnja alkohola, zloupotreba droga, kompulsivno kockanje, nesiguran seks i opasni hobiji (uključujući kriminalne aktivnosti).- kaže Rouzi Mek Kal.

Naravno, nisu sve osobe sa sociopatskim poremećajem iste i moguće je imati ovaj poremećaj u različitim stepenima. Neke sociopate mogu da budu funkcionalne u društvu, dok za druge navike i rutine imaju veliki uticaj na dešavanja tokom dana.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...