NIKŠIĆ ODGOVORIO: "Džaferovićeve izmišljotine o SDP ne mogu sakriti istinu o greškama SDA čiju cijenu plaćamo svi"

Gubitnički kandidat SDA za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović nastavlja sa iznošenjem neistina o SDP-u BiH i o meni kao predsjedniku SDP-a, stoji u saopćenju predsjednika SDP-a BIH Nermina Nikšića.

  • Politika

  • 31. Jul. 2018  31. Jul. 2018

  • 7

To pokazuje da on, kao prvo, nema šta reći o sebi, a kao drugo, nema reći šta on i njegova SDA nude građanima osim izmišljotina o SDP-u.

Zato ga pozivam, kada već ima obraza Dodika i Čovića fakturisati SDP-u i to u prisustvu Bakira Izetbegovića, da prvo upita svog stranačkog šefa zašto je i Dodiku i Čoviću isporučio sve što su ovi zatražili, pa i više od toga?

Neka pita Izetbegovića zašto je u restoranu Barka u Lukavici sa Dodikom dogovorio zaduženje svih nas od milijardu KM i tako spasio Dodikovu vlast od finansijskog sloma?

Neka pita Izetbegovića zašto je isti dan, u istom restoranu, Dodiku i Čoviću dao mehanizam koordinacije sa EU, kojim je sramno pogažen Ustav BiH i kojim su entiteti i kantoni dovedeni u ravan države BiH kada su u pitanju međunarodni odnosi?

Neka ga pita zašto od tada sa Briselom pregovara 10 kantona, dva entiteta, jedan distrikt i jedna država, kao jednaki i ravnopravni partneri, dok u Ustavu BiH jasno piše da je vanjska politika isključiva nadležnost BiH?

Neka pita Izetbegovića, iako i sam to dobro zna, da li sam kao premijer FBiH odbijao godinama pristati na takvu kapitulaciju, kakvu su oni napravili za jednim ručkom, čiji ceh je bio milijardu i nešto sitno, pa se danas čude kako ne mogu bez saglasnosti Čovića i Dodika više učiniti ništa?

Neka pita Izetbegovića, a i sam sebe jer je u tome učestvovao, kako HDZ nakon izbora 2014. godine dobi poziciju ministra finansija u Vladi FBiH, jer su tada građanima rekli da je to nestranački kadar, pa se danas čude kako HDZ vlada svim finansijskim tokovima u državi, jer su mu prije toga dali i ministra finansija i u Vijeću ministara BiH?

Neka Džaferović objasni je li digao ruku u Parlamentu BiH zajedno sa HDZ i SNSD kako bi se povećale akcize, i kako to da ni metra autoputa još nisu započeli graditi nakon četiri godine mandata i šest mjeseci otkako naplaćuju dodatne akcize od građana?

Neka on ili Izetbegović konačno objasne zašto je SDA izabrala Dodikovog Puzigaću na mjesto potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH, pored kandidata iz SDP koji je nosilac "Zlatnog liljana" Armije RBiH? Je li se tako brane interesi države?

Bilo bi lijepo da Džaferović i Izetbegović kažu već jednom zašto je SDA sedam mjeseci zajedno sa Čovićem i HDZ blokirala raspravu o zakonu o izbornim jedinicama u Parlamentu FBiH? Tada je bilo vremena da se izborimo sa blokadama HDZ i SNSD, koje su opet omogućene političkim sljepilom SDA.

Ova lista pitanja o promašajima SDA je gotovo pa bezgranična.

Pozivam Džaferovića da ne dovodi u pitanje opredjeljenost ni SDP-a ni mene kada se radi o zaštiti interesa BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, ili bilo kog drugog pitanja gdje se narušava suverenitet i interesi BiH.

Svjestan sam da u svojoj gubitničkoj kampanji, SDA jedini spas vidi u tome da uvjeri građane da su proteklih skoro 30 godina ovom zemljom vladali neki drugi ljudi, i da su greške i propuštene prilike odgovornost tih nekih imaginarnih ljudi!?

Sreća je da svakim danom sve više građana Bosne i Hercegovine postaje svjesno svih laži i prevara u režiji SDA.

Nevjerovatna je arogancija i bahatost i Džaferovića i Izetbegovića, kada mogu i pomisliti da će istim lažima prevariti građane Bosne i Hercegovine.

Od vašeg silnog truda da odbranite Bosnu i Hercegovinu, Bosne i Hercegovine je sve manje i sve joj je teže, zajedno sa svim njenim ljudima. Tako da bi vam najradije, kao u onom vicu rekao, nemojte nas vi više braniti, molim vas.

Cijenu vaših grešaka, vašeg lažnog patriotizma i propuštenih prilika plaćamo svi mi skupa i to nikakve i ničije laži neće promijeniti, stoji u saopćenju.

Podsjećamo, Džaferović je na javnoj tribini u Travniku kazao kako je razočaravajuće da neki, poput predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika SBB- Fahrudina Radončića i na pitanju izgradnje Pelješkog mosta, koje mora biti oslobođeno bilo kakvih stranačkih prepucavanja, pokušavaju populistički zaraditi poneki poen.

"Svi u ovoj državi znaju da odnosi sa susjednim zemljama nisu pitanje nekog pojedinca, jedne stranke ili jednog naroda, nego institucija države BiH. Svi znaju i kako se donose odluke u tim institucijama, kao što znaju i vide da u institucijama sjede i ljudi koji često zastupaju interese susjednih zemalja, umjesto vlastite države. Iako sve to znaju, u svojim javnim istupima siju smutnju i strelice usmjeravaju prema onima koji se svim silama bore za interese države, praveći se da ne primjećuju one koji te interese jasno izdaju, kazao je Džaferović.

Slično je i u drugim situacijama, poput usvajanja Zakona o izbornim jedinicama,
gdje se krivica populistički prebacuje na one koji pokušavaju naći rješenja, umjesto da bude usmjerena prema onima koji ta rješenja opstruiraju.

"To što Nikšiću i Radončiću Čović i Dodik nisu nikakav problem, a jesu Izetbegović, Zvizdić ili Džaferović, dovoljno govori i o njima i o njihovoj politici", kazao je Džaferović, dodajući da nije čudno što su Dodik i Čović Radončića označili kao sebi “poželjnog partnera", rekao je Džaferović.

(S.B. /Agencije)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...