TRUMP SE NE ŠALI: "Da li cijela Zenica treba da ispašta zbog iranske avanture Fuada Kasumovića?"

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak na "teške posljedice" za sve one koji ne budu, postepeno, smanjivali obim gospodarskih aktivnosti sa Iranom...

  • Mini market

  • 08. Avg. 2018  08. Avg. 2018

"Sjedinjene Američke Države su u potpunosti predane provedbi svih naših sankcija, a blisko ćemo surađivati i sa zemljama koje posluju sa Iranom, kako bismo osigurali puno poštivanje", rekao je u zvaničnom saopštenju. Znate već, SAD je uveo sankcije Iranu, koje su stupile na snagu juče ujutro po srednjeevropskom vremenu.

A krajem prošlog mjeseca podsjetili smo vas na nešto što smo objavili još ranije - podsjećanja, izgleda, nikad dosta - a to je da se Fuad Kasumović nalazi na listi osoba koje ne mogu ući u SAD. Jer, Fuad Kasumović je 2012. bez odobrenja Ministarstva finansija BiH ili Vijeća ministara BiH boravio 5 dana u Islamskoj Republici Iran te se, prema navodima zapadnih obavještajnih službi, sastajao sa iranskim obavještajcima. Na pitanja kako i zašto je išao, često je mijenjao odgovore. Od toga da je išao privatno, do toga da je bio pozvan. Znamo samo da posjeta nije bila službena.

Tako dođosmo i do teksta koji je 7. maja ove godine objavio portal TNT, čiji je naslov: „Gradonačelnik Fuad Kasumović primio ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija“.

"Ambasador Mahmoud Heidari podsjetio je gradonačelnika Fuada Kasumovića da je Iran bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, a u najtežim trenucima za narod u našoj domovini pružala je svaku vrstu pomoći.

Tokom sastanka razgovarano je o intenziviranju saradnje u svim oblastima, sa posebnim fokusom na saradnju u oblasti privrede.

'Osnova između Irana i BiH su dobri i u usponu u kontekstu razvoja tih odnosa neophodno je upoznavanje sa lokalnim zajednicama. Danas sam u razgovoru razmijenio mišljenje o načinima razvoja privredno-kulturnih odnosa između Zenice i iranskih gradova.

Grad Zenica spada u značajnije gradove BiH, a iznijeli smo prijedlog povezivanja Zenice sa jednim od važnijih gradova u Iranu i nadam se da ćemo u budućnosti realizirati ove prijedloge, kao i napraviti sporazum o bratimljenju Zenice i jednog od važnijih iranskih gradova', istakao je Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran.

Gradonačelnik Kasumović je izrazio spremnost za svaki vid saradnje naglasivši kako će Gradska uprava biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganje u grad Zenica.

'Razgovarali smo o budućoj saradnji o privlačenju potencijalnih investitiora iz Irana, kao i kulturnoj saradnji u svim oblastima i privlačenju potencijalnih investitora. Također smo razgovarali o mogućnosti izgradnje jednog trga u gradu Zenici koji bi nosio ime bosansko-iranskog prijateljstva s arhitektonskim izrazima ove dvije zemlje', dodao je po okončanju sastanka gradonačelnik Fuad Kasumović.

Na kraju susreta, zajednički je zaključeno da su bilateralni odnosi BiH i Islamske republike Iran veoma dobri i u stalnom usponu.

A na kraju našeg teksta prenijećemo samo još ono što se sada pitaju Zeničani: "Da li cijela Zenica treba da ispašta zbog iranske avanture Fuada Kasumovića?"

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...