Blokirana raskrsnica, nekoliko hiljada građana pred Parlamentom BiH (PHOTO)

Oko 10 sati ispred Parlamenta BiH okupili su se građani koji zahtijevaju od parlamentaraca da usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) i da napokon počnu raditi posao za koji su plaćeni. Građani još pristižu na Trg BiH, a oko podne ih je bilo dvije do tri hiljade. Blokada je nastavljena i iza 18:30. A onda su krenuli...

  • Hronika

  • 01. Jul. 2013  01. Jul. 2013

Tri sata nakon početka protesta, demonstranti su blokirali glavnu gradsku raskrsnicu na Marijin dvoru. Iznijeli su transparente, i nakon što su blokirali dio saobraćajnice kod Parlamenta, formirali su liniju preko cijele raskrsnice, od Al Shidi zgrade, pa do ćoška kod Alte. Blokada je nastavljena i iza 18:30, a po raskrsnici je raspoređen manji broj demonstranata koji sjede na pješačkim prelazima i tramvajskim šinama, dok drugi plešu ili igraju lopte. Policija ih je nekoliko puta bezuspješno zamolila da se sklone sa šina i puste tramvajski promet, i za sada nema naznaka da bi mogli djelovati, čini se kao da čekaju da se raziđu.

Oko 10 sati je ispred Parlamenta BiH bilo nekoliko stotina ljudi, a do 10.30 brojka je bila oko 1.000, uz veliki broj "pripadnika sedme sile". Broj građana svih generacija se povećava, a među transparentima najviše pažnji privlače karikature Dušanke Majkić, Zlatka Lagumdžije, Vjekoslava Bevande...

Među okupljenima su i građani koji su pristigli iz Tuzle, Mostara, Zenice i drugih bh. gradova, a tokom dana je najavljen dolazak još građana iz drugih dijelova BiH. Grupa Mostaraca donijela je i transparent s natpisom "Help Mandela".

Zanimljivo je da su među redarima-dobrovoljcima koji obezbjeđuju skup i nindže - članovi sarajevskog Ninjutsu bujinkan klub Ninpoera Sarajevo.

Uskoro više...

loading...

trenutak ...