"Bebolucija" je prošla... (PHOTO)

Intoniranjem himne "Jedna si jedina" pred Ustavnim sudom BiH gdje su demonstranti došli maršem nakon cjelodnevne blokade raskrsnice na Marijin Dvoru, očito je da je epizoda u građanskom životu BiH nazvana "Bebolucija", okončana, ili privremeno stavljena "ad acta".

  • Hronika

  • 01. Jul. 2013  01. Jul. 2013

Proteklih dana bombastično najavljivani veliki protest na kojem su građani trebali uručiti otkaze svim političarima, pretvorio se u sve ono što "Bebolucija" koja je od 5. juna do danas okupila BiH, regiju, ali i Evropu i svijet, nije. Podrška građana koji se očito vrlo brzo svega zasite je izostala, pa se okupilo tek oko 2.000 demonstranata. To je bila odlična prilika nekim grupama da čitavu stvar preuzmu u svoje ruke...

Na ogradi koju je policija postavila kako bi demonstrantima spriječila prilaz zgradi Parlamenta pojavio se natpis "Živjela Republika Bosna i Hercegovina", a u jednom momentu čula se i himna "Jedna si jedina". Političari iz RS koji su i na potpuno bezazlene parole koje su se na protestima mogle čuti ranijih dana reagirali kao napadima na RS, time su došli na svoje, a još se ne zna kako će reagovati mnogi građani RS koji su podupirali JMBG proteste...

Nakon skupa u 10 sati, kada je formiranja kritična masa demonstranata, nešto iza 13 sati blokiran je dio saobraćajnice pored Parlamenta BiH, a potom i cijela raskrsnica uz veliki transparent "Svi ste isti, svi ste ista gofna", i prepoznatljive cucle. Tu se iz dijela demonstranata čuo pokušaj intoniranja himne, i moglo se vidjeti da sve ide u nekom drugom pravcu.

Okupljeni demonstranti su ostatak dana proveli krateći vrijeme uz nogomet, karte i društvene igre. U jednom momentu., nešto iza 18:30, dio demonstranata kojih je iz minute u minut bilo sve manje i manje povukao se sa raskrsnice, a potom su se na poziv s razglasa preostali demonstranti okupili iza transparenta i krenuli na Ustavni sud BiH. Tamo su nakon kraćeg obraćanja predstavnika "AntiDayton grupe" i odavanja pomena preminuloj bebi Berini Hamidović, intonirali ratnu himnu BiH "Jedna si jedina", poslije čega su se mirno razišli.

Demonstranti na Marin Dvoru, kao i oni pred Ustavnim sudom, poručili su da će nastaviti borbu za JMBG, ali kao neko ko je prvi ili među prvima u meidjima upotrijebio izraz "Bebolucija", potpisnik ovih redova može reći da šta god da bude dalje, to nije ona "Bebolucija" koja se dešavala proteklih skoro mjesec dana.

Na koncu, "Bebolucija" je donijela mnogo dobrih rezultata koji ne mogu biti ukaljani: Nakon blokade Vijeća ministara donesena je privremena odluka o izdavanju JMBG zahvaljujući kojoj je mala Belmina Ibrišević zbog koje je sve i počelo dobila matični broj, pasoš, i otišla na liječenje u Njemačku, transplantirana joj je koštana srž i osjeća se bolje. Bebe koje se rode do 6. decembra zahvaljujući "beboluciji" imaće matične brojeve, a za nadati se da će se politilari poslije sve energije koju je proizvela "Bebolucija" odlučiti da do tada riješe to pitanje, jer je iz ovoga pokazano da se građani BiH itekako mogu ujediniti u borbi za svoja prava.

(Almir Panjeta)

loading...

trenutak ...