NEVIĐENO SPECIJALNO IZNENAĐENJE SFF-a: U pratećem programu prikazat će se izbor iz najboljih nesnimljenih filmova slavnog Emira Kusturice

Svi filmovi će biti prikazani u kultnim predratnim sarajevskim kinima "Prvi maj", "Kumrovec", "Arena"

  • Frljoka

  • 13. Avg. 2018  13. Avg. 2018

Veliku pažnju publike Sarajevo Film Festivala privlači jedan od pratećih filmskih programa: riječ je o do sada neviđenoj retrospektivi najpoznatijih nesnimljenih filmova istaknutog srpskog i svjetskog redatelja Emira Kusturice.

Kao što je poznato, kontroverzni Kusturica ne dozvoljava da se njegovi filmovi prikazuju na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri u Sarajevu, ali je nakon dužeg opiranja pristao da se na SFF-u premijerno održi retrospektiva nekih od njegovih najpoznatijih filmova koje nije snimio, iako je namjeravao, u posljednjih dvadesetak godina.

Kusturica je jedan od rijetkih velikih svjetskih autora koji je poznat ne samo po filmovima koje je snimio, nego, možda čak i više, kao autor filmova koje, iz ovih ili onih razloga, nije bio u prilici režirati.

Njegov impresivni opus nesnimljenih, ili "umalo smimljenih", filmova će se ovih dana predstaviti sarajevskim filmskim zaljubljenicima. Retrospektiva će obuhvatiti i četiri najznačajnija filma od njih desetak koje Kusturica nije snimio, a boba mu je falila da snimi.

"JESEN PATRIJARHA" ( 2002)

Režija: Emir Kusturica

Scenario: Gabriel Garcia Marquez

Glavna uloga: Marlon Brando

Zajednički rad na filmu "Jesen patrijarha" Emir Kusturica i slavni Nobelovac Gabriel Garcia Marquez dogovarali su početkom 2000-ih na Kubi, uz posredovanje nogometaša Diega Maradone. Kusturica je tada za lokalne medije izjavio: "Ovo je početak naše suradnje", nakon "Jeseni patrijarha" režirat ću i film po najpoznatijem Marquezovom romanu"Sto godina samoće". Kusturica je za glavnog glumca odabrao holivudskog velikana Marlona Branda, sa kojim je, kako je tada otkrio, razgovarao o angažmanu na svom novom filmu u kući zajedničkog prijatelja, također "Oskarovca" Sheana Penna. Ovaj željno očekivani film Kusturica nije snimao na više atraktivnih lokacija u Južnoj Americi tokom 2002-2003, nakon čega se posvetio radu na svom novom filmu, o "Pancho Villi", kojeg je također propustio snimati.

"PANCHO VILLA"(2009)

Režija: Emir Kusturica

Glavna uloga: Johnny Depp

Film o najpoznatijem meksičkom revolucionaru Panchu Villi Emir Kusturica je počeo najavljivati 2005.godine, a završne pripreme je otpočeo tri godine kasnije kada je otklonio dilemu oko glumca koji će glumiti Pancha Villu. Slavni režiser opredijelio se za svog starog suradnika i prijatelja Johnnyja Deppa, iako je u konkurenciji bio i Javier Bardem. Kusturicin blockbuster "Pancho Villa" nije pozvan ni na jedan od velikih svjetskih festivala, a zanemariva je bila i njegova zarada na kino-blagajnama.

Johnny Depp i Emir Kusturica (Foto: Arhiv)

Na međunarodnom festivalu nesnimljenih filmova koji nosi naslov "Zamalo", a koji je održan na Krimu, Kusturicin film je nagrađen "Zlatnim Medvedevom".

"MUJICA, NAJSIROMAŠNIJI PREDSJEDNIK NA SVIJETU" (2013)

Žanr: Dokumentarni film

Režija i scenarij: Emir Kusturica

Uloga: Jose Mujica

Film o bivšem predsjedniku Urugvaja Joseu Mujici jedini je snimljeni, a neviđeni film Emira Kusturice. Kusturica je film počeo snimati prije šest godina, a verzija koja neće biti prikazana u okviru njegove retrospektive na SFF-u, kao i svi drugi filmovi, još nigdje do sada nije ni bila prikazana.

"ZLOČINA I KAZNA " ( 203....)

Žanr: kriminalistički

Zemlja proizvodnje: NR Kina

Scenario, režija, muzika, glavna muška i ženska uloga, montaža...: Emir Kusturica, Maja Kusturica, Dunja Kusturica, Stribor Kusturica

Publika u Sarajevu prva će imati priliku pogledati nepostojeći trailer novog filma Emira Kusturice kojeg bi trebao snimiti za kineskog producenta. Film, za koji je kineski producent odobrio 6 radnih godina snimanja, mada se strahuje da će Kusturica po svom kretivnom običaju probiti taj rok, će biti snimljen po Kusturicinom još uvijek nenapisanom romanu, a snimat će se narednih godina, a možda i decenija u Kini, Francuskoj, Mokroj Gori...

(Iako nije potvrđeno, postoje mogućnost da sarajevska publika ne vidi ni predstavu "Na Drini ćuprija", za koju je Emir Kusturica dva puta (2014., 2016.) potpisivao ugovor sa pozorištem, "La Fenice Veridiana" iz Venecija. Iako je ideja bila da se Kusturicinom predstavom obilježi godišnjica Prvog svjetskog rata, slavni režiser je skloniji mogužnosti da se pozorišnim uprizorenjem romana Nobelovca Andrića obilježi 100 godišnjica Drugog svjtskog rata. Predstava bi se trebala prikazati u Srpskom narodnom pozorištu u Istočnom Sarajevu, čiji je kamen-temeljac 1996.godine položio Radovan Karadžić.)

Svi filmovi će biti prikazani u kultnim predratnim sarajevskim kinima "Prvi maj", "Kumrovec", "Arena".

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...