SJEDNICA U BANJOJ LUCI: Dodikovim obraćanjem počela posebna sjednica NSRS o Srebrenici - „Paraobavještajni portali nikad rasformirane bošnjačke..."

Na zahtjev predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u Banjoj Luci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2018  14. Avg. 2018

On je rekao da njegova namjera nije ništa drugo nego da obezbijedi da se dođe do istine.

„Naša namjera nije da umanjimo zločine koji su se desili nad Bošnjacima, nego da sagledamo i srpske žrtve“, rekao je Dodik nazivajući Republiku Srpsku državom.

Istakao je da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu.

„Teza o genocidu pojavila se na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda“, rekao je Dodik.

On je dodao da je srebrenički zločin bio “dogovorena tragedija, s namjerom satanizacije Srba”.

„Paraobavještajni portali nikad rasformirane bošnjačke obavještajne službe AID već su počeli da objavljuju taj spisak, kao i tzv. Istraživački dokumentacioni centar iz Sarajeva, što znači da se radi o planiranoj aktivnosti. Radi se o ostrašćenim idiotima kojima se odavno trebalo pozabaviti pravosuđe BiH“, naveo je Dodik.

On je naveo da su događaji u Srebrenici bili povod za NATO bombardovanje položaja Vojske RS, što je promijenilo odnos snaga na terenu. Dodik tvrdi da su takav scenario dogovorili Alija Izetbegović i Bill Clinton.

„Bez obzira kakvi pritisci na nas bili, interes naroda i RS-a mora da bude na prvom mjestu. Svjedoci smo da je pod uticajem međunarodne zajednice pravda selektivna. Zato zamjeramo izvještaju o radu Komisije za Srebrenicu jer u njemu nema srpskog stradanja“, rekao je Dodik navodeći poimenično srpska stratišta u i oko Srebrenice.

Bošnjački poslanici ne podržavaju raspravu o ovoj temi, te ukazuju da se genocid u Srebrenici ne može osporiti, jer je potvrđen sudskim presudama.

Osim Dodika, parlamentu će se obratiti i Dragan Mikerević, koji je bio predsjednik Vlade RS 2004. godine, kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao i tadašnji entitetski predsjednik Dragan Čavić.

Sjednici ne prisustvuju članovi Komisije za Srebrenicu, a u saopćenju su istakli da je informacija o kojoj će se raspravljati u parlamentu „površna“.

Pitaju i zašto na zasjedanje nisu pozvani predstavnici radne grupe, koja je sačinila spisak od oko 22.000 pripadnika bivše Vojske RS koji se dovode u vezu s dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dodik je sjednicu parlamenta zatražio nakon što je predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić predala taj spisak njemačkom tužiocu. Dodik tvrdi da je „informacija Komisije za Srebrenicu puna netačnosti“ i da međunarodna komisija treba da utvrdi i stradanja Srba na tom području.

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...