EVO GA, ZA KAFU: Recept za rahat lokum, sa kojim i kafa dobija drugu dimenziju

Rahat lokum je prepoznatljiva poslastica u cijelom svijetu, a najčešće se služi uz tursku kafu

  • Gastro

  • 20. Avg. 2018  20. Avg. 2018

  • 0

SASTOJCI:

1 kg šećera

1 1/4 l vode

15 dkg škrobnog brašna

1/2 limuna

bademovo ulje

šećer u prahu

aroma po želji

PRIPREMA:

Šećer pirjajte u loncu sa četvrt litra vode.

Kuhajte dok ne dobijete vrlo gust sirup.

Kad počne dobijati boju maknite sa vatre.

Posebno pomiješajte škrobno brašno s litar vode, pa to umiješajte u šećer. Pazite da se ne stvore grudvice.

Vratite na vatru i kuhajte dok smjesa ne počne otpadati sa kuhače.

Dodajte limunov sok, te malo arome u boji po želji.

Posudu namažite bademovim uljem i onda u nju ulijte smjesu.

Izravnajte površinu tako da dobijete sloj debljine 3 do 4 centimetra.

Drugog dana režite kocke i valjajte ih u šećer u prahu.

U slast!:)

(SB/Domacica.com)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...