EVO GA, ZA KAFU: Recept za rahat lokum, sa kojim i kafa dobija drugu dimenziju

Rahat lokum je prepoznatljiva poslastica u cijelom svijetu, a najčešće se služi uz tursku kafu

  • Gastro

  • 20. Avg. 2018  20. Avg. 2018

  • 0

SASTOJCI:

 

1 kg šećera

1 1/4 l vode

15 dkg škrobnog brašna

1/2 limuna

bademovo ulje

šećer u prahu

aroma po želji

 

PRIPREMA:

 

Šećer pirjajte u loncu sa četvrt litra vode.

 

Kuhajte dok ne dobijete vrlo gust sirup.

 

Kad počne dobijati boju maknite sa vatre.

 

Posebno pomiješajte škrobno brašno s litar vode, pa to umiješajte u šećer. Pazite da se ne stvore grudvice.

 

Vratite na vatru i kuhajte dok smjesa ne počne otpadati sa kuhače.

 

Dodajte limunov sok, te malo arome u boji po želji.

 

Posudu namažite bademovim uljem i onda u nju ulijte smjesu.

 

Izravnajte površinu tako da dobijete sloj debljine 3 do 4 centimetra.

 

Drugog dana režite kocke i valjajte ih u šećer u prahu.

 

U slast!:)

 

(SB/Domacica.com)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...