PANIČNA REAKCIJA MILORADA DODIKA: Sporazum Vijeća ministara i USAID-a je koruptivan!

Predsjednik RS Milorad Dodik na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije u Banjaluci rekao je da je posljednji Sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a koruptivan i da ima skrivene namjere.

  • Mini market

  • 22. Avg. 2018  22. Avg. 2018

  • 1

Vijeće ministara BiH utvrdilo je nedavno Prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i Bosne i Hercegovine putem Agencije za javne nabave Bosne i Hercegovine za razvojni cilj borba protiv korupcije.

Riječ je o grantu vrijednom osam miliona američkih dolara, koji će USAID usmjeriti za unapređivanje kapaciteta Agencije za javne nabave Bosne i Hercegovine radi provođenja transparentnijih procedura javnih nabava. Sredstva će biti usmjerena i na jačanje ključnih procesa za sprečavanje korupcije u institucijama te na povećanje nadzora i provođenje antikorupcijskih aktivnosti u BiH. Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.

Mada je riječ o stndardnoj proceduru po kojoj su i do sada i USAID ali i druge međunarodne organizaije dodijeljivsle nepovratna sredstva Bih za razne projekte, predsjendik RS-a, Milorad Dodik, reagirao je burno: sazvao je press konferenciju i optužio američku organizaciju da se miješa u unutrašnje stvari BiH!

Dodiku očito ne smeta procedura u kojoj su kako on kaže zaobiđene institucije RS, nego mu smeta postavljeni cilj cijelog projekta: jačanje ključnih procesa za sprečavanje korupcije u institucijama te povećanje nadzora i provođenje antikorupcijskih aktivnosti u BiH.

Dodikuje to neprihvatlojivo i oštrose pobunioprotiv potpisanog sporazuma.

"Novouspostavljena praksa je da Vijeće ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara preko onih organizacija, pretežno nevladinih, bez ikakve saglasnosti, potrebne procedure i upoznavanja sa tom procedurom bilo entitetskih ili nekih drugih organa. To je rušenje prakse i urušavanje ustavnog poretka, jer u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH to se nije moglo dešavati", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, USAID je mogao i morao da donira svoja sredstva republičkim, odnosno zajedničkim institucijama, te da se implemetnacija vrši na način predviđen zakonima BiH, odnosno RS..

"Sada sa namjerom da direktno miješa u unutrašnji život u RS i BiH, USAID na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj ambasadi, ide za tim da se izbjegnu svi organi i da se ta sredstva dodjeljuju, pod navodnim plaštom borbe protiv kriminala i korupcije, institucijama i organima koji su prikriveni, gdje nema transparentnosti i nikakvog javnog uvida. To govori o miješanju u unutrašnje stvari bez obzira na to što se pribavila formalna saglasnost Vijeća ministara BiH", kazao je Dodik.

Dodik je kazao kako je utvrđivanje Prijedloga sporazuma između USAID i BiH bila skrivena tačka dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH, dodaviši da o ovome organi RS nisu informisani, te da nisu u mogućnosti da na bilo koji način prate te aktivnosti.

"Naše pitanje, naša potraga, pa i čitava istraga odnosiće se na to kome se dodjeljuju ta sredstva i na koji način se ona troše", najavio je Dodik, prenose Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da ta sredstva budu izvan fiskalnih okvira, te cijelog fiskalnog i pravnog sistema BiH i RS.

"Ranije smo najavljivali da će se u vremenu pred izbore pojaviti tzv pomoć za borbu protiv ruskog uticaja i sredstva koja su tada odobrena u okviru ovih osam miliona, te još nekih miliona koji je odobrila Britanska vlada", kazao je Dodik.

Nakon toga, novinarima je demonstrirao, kako je kazao, način na koji to djeluje, pokazavši izvještaj lista "Oslobođenje" o ruskom uticaju u RS, ocijenivši da je to pretenciozno.

"Tu je moja slika i neki komentari, isključivo negativni što se tiče RS, a skriveno, negdje na kraju, stoji da se ovaj projekat finansira od strane organizacije iz inostranstva, te da oni u pravilu ne dijele mišljenje koje je izneseno u tekstu. No, namjera je da ovo postane tekst koji se treba konzumirati", naveo je Dodik.

Kako je ocijenio, riječ je o perfidnom načinu uticaja i miješanja u izborni proces.

"Javnost u RS mora da zna da ovo nije bila dosadašnja praksa i da nevladine organizacije koje oni biraju, isključivi su konzumenti tog novca. To znači da moraju da rade po njihovim pravilima. AKo USAID daje novac, nemoguće je da je to priča o nevladinom uticaju. To je direktno miješanje vlasti u sistem vlasti drugog entiteta, odnosno druge države", poručio je Dodik.

Kako je kazao, u budućnosti će vlast baviti ovim pitanjem, dodavši da vjeruje da će doći do svakog u RS ko bude koristio ova sredstva.

"Nemamo namjeru da spriječimo drugačije mišljenje koje bi iznosilo istinite podatke. To nam nije namjera. No, vidljivo je da većina tih projekata završava tako što oni koji nose i koji realizuju te projekte nisu obveznici ni plaćanja doprinosa, niti bilo kakvih fiskalnih obaveza koje u RS treba da imaju", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je skrivena, podzemna aktivnost USAID-a i Američke ambasade u BiH.

"Očigledno da sva zalaganja koja smo mogli da čujemo od SAD-a o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih zemalja padaju na ovom mjestu", smatra Dodik.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...