SUĐENJE DEBEVEC - AVDIĆ: Debevec tvrdio da je oklevetan u "SB", Avdić ponovio da je dvije godine ranije najvljivao da će, bez obzira na dokaze, Radončić i ostali biti oslobođeni!

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište po tužbi koju je protiv portala "Slobodna Bosna" i Senada Avdića pokrenuo Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine...

  • Hronika

  • 22. Avg. 2018  22. Avg. 2018

Debevecova tužba za klevetu odnosila se na tekst "Radončićeva paravosudna hobotnica; Debevec u sudnici navija za optužene", objavljen na portalu "SB" čiji je autor Senad Avdić.

"JA SAM PROFSIONALNO DOKAZAN I USPJEŠAN"

Debevec je na ročištu kojim je predsjedavala sutkinja Sanela Gorušanović-Butigan, odgovarajući na pitanja svoje odvjetnice Jelice Vuković objasnio u čemu se sastojala kleveta koja je u spornom tekstu izrečena na njegov račun. Kazao je da tokom sudskog procesa koji je vođen na Sudu Bosne i Hercegovine protiv Fahrudina Radončića, Bakira Datutbašića, Bilsene Šuman i Zijada Hadžijahića, optuženih za ometanje rada pravosuđa, ni na koji način nije ispoljavao simpatije prema optuženim, već da se kao član sudskog vijeća ponašao profesionalno i nepristrasno. Osporio je tvrdnje iz Avdićevog teksta u kojem je za njega napisano da nema profesionalni ugled i stručne pretpostavke za obavljanje dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je on bio student generacije na sarajevskom Pravnom fakultetu, da potiče iz pravničke porodice, da mu je otac bio sudija, da ga je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće izabralo kao najboljeg među nekoliko kandidata za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Pored ostalog je, kako je rekao, imao najveću normu od svih kanidata, preko 300 sati provedenih u sudnici. Napomenuo je da uživa ugled ne samo u pravosudnoj zajednici već i među mnogim sugrađanima u Sarajevu gdje je rođen.

Podsjetio je na svoju karijeru dugu trideset godina, u kojoj je prošao sve faze. Bio je pripravnik kod poznatog advokata Žarka Bulića, radio je u "Raiffeisen banci", međunarodnim organizacijama, Kantonalnom sudu i Sudu BiH, najprije kao sudac, a zadnje dvije i pol godine kao predsjednik Suda. Rekao je da nikada nije vidio Fahrudina Rdončića niti je sa njim razgovarao, da ne poznaje nikog od optuženih kojima je suđeno u tom procesu, osim da je čuo za Bakira Dautbašića sa čijom je bivšom suprugom išao na fakultet.

Senad Avdić je na upit svog odvjetnika Dražena Zubaka zbog čega se bavio ovom temom odgovorio da je suđenje Fahrudinu Radončiću tokom dvije i pol godine trajanja izazvalo veliki interes najšire javnosti, budući da su Radončić i drugi optuženi za ometanje rada pravosuđa, javne ličnosti optužene za ozbiljno krivično djelo.

"Ovaj proces imao je nekoliko razina, pravosudnu, medijsku, političku... Ja sam se svakom od tih razina bavio u mjeri u kojoj su mi informacije koje sam imao dopuštale. Nisam prisustvovao suđenju, nego sam o njegovom toku informiran iz medija koji su imali svoje izvještače".

Avdić je rekao da je tužiteljstvo, po njegovom mišljenju, tokom suđenja pokazalo da je u ometanju rada pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoka koji je trebao svjedočiti u jednom procesu na Kosovu na kojem Radončić uopće nije bio optužen, uključilo i nekoliko pravosudnih radnika na visokim pozicijama. Pomenuo je tužiteljicu Dijanu Kajmaković, čijeg je muža stranka gospodina Radončića imenovala za direktora Aerodroma Sarajevo.

On je dodao da ne stoje tvrdnje tužitelja Debeveca kako su stručnost, profesionalnost, rezultati, jedini kriterijum kojim se rukovodi VSTV prilikom izbora sudija i tužitelja. "Da je tako idealno kako tužitelj želi sugerirati ne bi brojni sudije, tužitelji, pa i oni na najvišim dužnostima bili predmet istraga, a često i sudskog progona". Podsjetio je da je Meddžida Kreso, koja je prije Debeveca bila na dužnost predsjednice Suda BiH javno govorila o postojanju "pravosudne mafije".

Podsjetio je da su neki od članova VSTV-a, u klijentelističkom odnosu sa Fahrudinom Radončićem, koji je kao faktor u vlasti na svim razinama zaposlio njihove najbliže članove obitelji. "Moje je mišljenje da je zbog izbora gospodina Debeveca od strane istih tih članova koji su interesno, klijentelistički, povezani sa Radončićem, VSTV u ozbiljnoj korelaciji sa tom činjenicom".

"DIJELOVI PRAVOSUĐA SU KLIJENTELISTIČKI POVEZANI SA RADONČIĆEM"

Avdić je ostao pri tvrdnji iz teksta da Ranko Debevec unutar pravosudne struke ne uživa profesionalni ugled dostatan za obnašanje funkcije na kojoj se nalazi. Ustanovio je to, kazao je, na osnovu razgovora sa brojnim uglednim članovima pravosudne zajednice.

"Tužitelj Debevec je rekao da je bio pripravnik kod pokojnog odvjetnika Žarka Bulića. Iz pijeteta prema pokojnom Buliću, od kojeg sam mnogo naučio o odvjetničkom i pravosudnom miljeu, neću iznositi na ovom mjestu njegovo mišljenje o Debevecovoj stručnosti, samo ću reći da na proslavu 50-te obljetnice svoga odvjetničkog rada pokojni Bulić nije pozvao svog pripravnika Debeveca, a mene jeste", kazao je Avdić:

"Ja sam u nizu tekstova objavljenih o suđenju Radončiću i ostalim, na osnovu toka sudske rasprave, ali i opće klime koja je stvarana u javnosti i medijima, anticipirao, jer je mnogo toga ukazivalo na to, da će sudsko vijeće, bez obzira kakvi bili dokazi tužiteljstva, izreći oslobađajuće presude svim optuženim. Poznato mi je da nije prihvatljivo komentirati nepravomoćne presude, ali ja sam komentirao prije nego što je presuda u ovom slučaju izrečena", kazao je Avdić.

Ranko Debevec je reagirao na ove riječi i kazao da "iza kontinuiranog pisanja Avdića i "Slobodne Bosne", kojima se dezauvira njegov rad, stoje "određeni politički i pravosudni centri moći". Dodao je da je ovakvim pisanjem "SB" nanijela veliku štetu i ugled ne samo njemu već i članovima njegove obitelji.

"Za 40 godina koliko se bavim novinarstvom nikada niko, ali baš nikada i niko, nijedan politički, kriminalni, ekonomski centar moći nije uticao na moje pisanje, pa nije ni u konkretnom slučaju. Jedini koji su u nekoliko navrata vršili pritisak, bili su stanoviti poznanici gospodina Debeveca, koji su mene i moje kolege upozoravali, pa i molili da ga poštedimo kritika. Ne tvrdim da su to radili uz nagovor, ili znanje gospodina Debeveca, nego samo konstatujem", kazao je Avdić.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...