IZETBEGOVIĆ S KRALJEM JORDANA: Naglašene prijatelјske i historijske veze dviju zemalja

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdullaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2018  29. Avg. 2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa kralјem Jordana Abdullahom II. Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

Predsjedavajući Izetbegović zahvalio je kralјu Abdullahu II za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenje nasilnog ekstremizma.

Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u našem i regiji Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdullaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS dr. Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...