PREMIJERKA SE MALO POGUBILA: Cvijanović negirala podatke iz službene informacije Vlade RS!

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović negirala je jučer navode iz analize javnog duga dva entiteta, koju je objavila „Slobodna Bosna“. Premijerka naime tvrdi da je javni dug u RS-u također smanjen...

  • Ekonomija

  • 31. Avg. 2018  31. Avg. 2018

alt

Premijerka Cvijanović je rekla da Republika Srpska nema finansijskih problema sa javnim dugom koji je smanjen, a cilj je da bude 38 odsto u bruto domaćem proizvodu.

No, službene informacije, i to one koje je upravo saopćila Vlada RS, govore drukčije: javni dug RS nije smanjen, kako tvrdi premijerka Cvijanović, nego je u prvom kvartalu ove godine povećan za oko 420 miliona KM.

U Informaciji o makroekonomskim pokazateljima RS, koju je izradilo Ministarstvo finansija RS-a, navedeno je da je ukupan dug RS na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 5,38 milijardi KM, što znači da je za samo tri mjeseca povećan za oko 420 miliona KM (sa 4,96 na 5,38 milijardi KM).

U međuvremenu, u drugom kvartalu ove godine, Republika Srpska emisijom obveznica na Bečkoj berzi zadužila se za dodatnih 336 milion KM, što znači da je od početka godine do danas javni dug manjeg entiteta povećan za 756 milion KM. Dakle, trenutni dug RS-a iznosi 5,74 milijarde KM, dok je početkom godine iznosio 4,96 milijardi KM. To praktično znači da se od početka godine do danas, javni dug Republike Srpske povećavao svakog dana u prosjeku za dodatnih 4,2 miliona KM!

Kada se javni dug Republike Srpske podijeli „po glavi stanovnika“, dolazimo do nepobitnog podatka: svaki stanovnik RS po ovom osnovu dužan je 4,9 hiljada KM, što je ravno dva puta veća zaduženost od one u Federaciji BiH gdje javni dug „per capita“ trenutno iznosi 2,4 hiljade KM.

Pred premijerkom Cvijanović ostaju dvije mogućnosti za častan izlaz iz situacije u koju se sama dovela: ili da povuče službenu Informaciju o javnom dugu koju je sačinilo ministarstvo finansija Vlade RS ili da povuče svoje tvrdnje koje je u žaru predizborne borbe neoprezno izgovorila pred novinarima.

(A.M.)

loading...

trenutak ...