TAJNA JE U TIJESTU: Ukoliko želite da svi pričaju o vašim palačinkama, evo rješenja…

Bilo da volite slane ili slatke, palačinke će ispasti dobre ukoliko ste ih ispekli kako treba

  • Gastro

  • 03. Sep. 2018  

  • 0

Potrebno

200 g brašna tip 400

2 jajeta

1 dl ulja

3 dl mlijeka

malo mlake vode

kašičica soli i šećera

Priprema

U dublju plastičnu posudu uspite brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mlijeka. Sve skupa umutiti mikserom.

Tijesto možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlijekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mlijeka.

Važno je da tijesto bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mlijeka i malo mineralne vode, i tako dok ne dobijete žitko tijesto koje liči na čorbu. U umućeno tijesto dodajte oko 1 dl ulja i dobro promiješajte.

Tijesto će biti bolje ako ga pustite da odstoji pola sata.

Tavu s perlom podmažite s malo maslaca, tako da tava ostane samo malo masna.

Vratite tavu na vatru i uspite tijesto tek toliko da prekrije cijelu površinu.

Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na vatri, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.

Kad je pečena jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu, otprilike oko jedan minut. Gotove palačinke nadjenite po želji.

Prijatno!

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...