MAGAZINOVIĆ PITAO, ZVIZDIĆ ODGOVORIO: Evo kojim se rezultatima premijer BiH pohvalio u proteklom mandatu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je većina stvari koje je najavio da će uraditi u ekspozeu realizirana.

  • Mini market

  • 04. Sep. 2018  04. Sep. 2018

Odgovarajući na pitanje zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Saše Magazinovića podsjetio je da je u njegovom ekspozeu bilo šest ili sedam strateških oblasti od kojih je prva bila vezana za deblokadu Evropskog puta.


Zvizdić je naglasio da je ponosan na rad Vijeća ministara BiH i činjenicu da je uspješno realizirana većina najvažnijih ciljeva iz njegovog ekspozea: deblokiran je evropski put, deblokirana je realizacija knjižbe vojne imovine kao uslov za aktivaciju MAP- i daljeg puta ka članstvu u NATO paktu, pokrenut je ekonomski razvoj i svi ekonomski parametri su u porastu: GDP, industrijska proizvodnja, imamo najveći rast izvoza u regiji, najveći rast turizma, u prošloj godini smo imali najveći rast direktnih stranih investicija, otvorene su desetine hiljada novih radnih mjesta; usvojene su četiri ključne strategije: Strategija transporta, Strategija ruralnog razvoja, Strategija okoliša i Strategija energetskog sektora, na koje se čekalo deset godina i zbog čega je BiH u prethodnom mandatu Vijeća ministara izgubila stotine miliona eura.

Zvizdić je podsjetio Magazinovića da je ovo Viijeće ministara zateklo rast GDP-a od 0,89, ili 1,1 %. "U ovom mandatu Vijeća minstara GDP je podignut za iiznad 3%", kaza je Zvizdić.

- Unaprijeđen je sektor kulture, zatekli smo zatvoren Zemaljski muzej i nula sredstava u budžetu za sport i kulturu i sve smo to unaprijedili. Očuvana je stabilnost, postignut je uspjeh u borbi protiv terorizma i kriminala, skinuti smo sa sive liste MONAYVAL-a i FATF-a itd, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je i da je odgovoreno na Upitnik Evropske komisije, a u fazi je odgovaranje na dodatna pitanja s ciljem da BiH dobije kandidatski status, te su istovremeno uknjižene 33 lokacije perspektivne vojne imovine u cilju ispunjavanja Talinskih uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u.

Bruto domaći proizvod (BDP) ranije je rastao, kazao je Zvizdić, od 0,89 do 1,1 posto jer nisu bile usvojene ključne četiri strategije zbog čega je BiH izgubila više od 400 miliona eura, a ovaj saziv Vijeća ministara usvojio je četiri strategije na koje se čekalo više od 10 godina.

Također, dodao je, usvojena je Reformska agenda koja je realizirana 80 posto, svi ekonomski parametri su u porastu, pokrenute su nove investicije koje su prošle godine bile veće nego u posljednjih deset godina, a zabilježen je izuzetan porast broja turista.

- Ponosan sam na rad Vijeća ministara BiH jer je većina ciljeva u potpunosti realizirana, ali treba nastaviti raditi u cilju jačanja političkog ambijenta jer uspostava Fonda za razvoj može donijeti poboljšanje životnog standarda - zaključio je Zvizdić.

trenutak ...