KOLEGIJ RTRS-a ODBIO IVANIĆA: "Potražite termin na BHRT-u"!

Uređivački kolegijum RTRS-a odgovorio je danas na pismo člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koje je on juče uputio RTRS-u, a povodom "namjenske" emisije "Predsjednik govori" čiji je gost bio predsjednik RS-a, Milorad Dodik.

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2018  04. Sep. 2018

  • 0

Ivanić je napisao uredništvu RTRS-a kako je s pažnjom pratio emisiju "Predsjednik govori" te je izrazio nadu da će i on imati jednak medijski tretman na RTRS-u.

No, dobio je odgovor koji će ga sasvim sigurno razočarati. Naime, kolegij RTRS-a uputio je Ivanića da odgovarajući medijski prostor potraži na BHRT-u.

Pismo Uredničkog kolegija RTRS-a upućeno Ivaniću pročitajte u nastavku teksta.

"Poštovani gospodine Ivaniću,

Vezano za Vaš dopis koji ste uputili Uređivačkom kolegijumu Radio-televizije Republike Srpske, a koji se odnosi na emisiju "Predsjednik govori" emitovanu u subotu, 1. septembra želimo da Vas obavijestimo o sljedećem:

Tokom gostovanja predsjednika Republike Srpske na RTRS-u razgovarano je o različitim temama koje su u prethodnom periodu više puta obrađivane u programima RTRS-a, prilikom čega je omogućeno različitim relevantnim subjektima, uključujući i predstavnike opozicije u Republici Srpskoj i Vas lično, da iznesu svoje stavove o predmetnim temama. Na ovaj način RTRS je u potpunosti osigurala pravičnost i nepristrasnost u svim svojim programima. Međutim, ukoliko smatrate da je tokom predmetne emisije bilo koji od učesnika, uključujući i predsjednika Republike Srpske, objavio netačne ili nepotpune informacije o Vama lično, kojim su povrijeđena Vaša prava ili interesi, potrebno je da podnesete pismeni zahtjev za objavu odgovora, sa obrazloženjem, koji će biti ograničen na ispravke navoda iz objavljenog programa. Vaš odgovor će biti objavljen u vremenski najbližim terminima i tematski najsrodnijim emisijama.

Ovom prilikom naglašavamo da ste, upravo poštujući zakonske norme koje regulišu rad Јavnog servisa i novinarsku objektivnost, u više navrata bili gost naše televizije. Samo nekoliko dana prije emisije "Predsjednik govori" bili ste gost jednočasovne emisije na RTRS i imali priliku da iznesete sve svoje stavove.

S druge strane, sve naše molbe da čujemo Vaše stavove o dnevno političkim dešavanjima i pitanja koja upućujemo Vašem kabinetu, a zarad objektivnosti i poštovanja prava javnosti da bude informisana, po pravilu ostaju neodgovorena. Posljednji takav slučaj desio se upravo u danu kada ste RTRS-u poslali otvoreno pismo sa ultimativnim rokom za odgovor. Na žalost, na našu molbu da prokomentarišete slučaj "Pacoli" s obzirom na činjenicu da je, po Ustavu BiH, spoljna politika u nadležnosti predsjedništva BiH čiji ste član, ni Vi niti bilo ko iz Vašeg kabineta nije se udostojio da odgovori. Ali to je već postalo pravilo i manifestacija Vašeg stava prema javnosti Republike Srpske i njenom Јavnom servisu.

Sam naziv emisije "Predsjednik govori" dovoljno jasno objašnjava njen koncept, a o konceptu svake pa i ove emisije, odluku donosi isključivo Uređivački kolegijum Radio-televizije Republike Srpske.

S obzirom na Vašu želju da predstavite rezultate svog rada kao člana Predsjedništva BiH, što ste inače već imali priliku da uradite u programu RTRS-a, predlažemo Vam da o Vašem zamišljenom konceptu emisije porazgovarate sa uredničkim kolegijumom Televizije Bosne i Hercegovine, a imajući u vidu da BHTV medijski prati prevashodno rad organa i institucija BiH. S obzirom na trenutno aktuelne teme: "Pacoli", "Prilepin", migrantsku krizu i činjenicu da je sve nabrojano u isključivoj nadležnosti organa i institucija BiH, vjerujemo da će uređivački kolegijum BHTV ili barem neka druga medijska kuća sa sjedištem u Federaciji BiH razmotriti Vašu zamisao. Kao naš mali doprinos toj ideji predlažemo da ta emisija nosi naziv "Član Predsjedništva govori".

Podsjećamo Vas da Vam je, u interesu javnosti Republike Srpske, RTRS na samom početku Vašeg mandata kao srpskog člana Predsjedništva u BiH uputio poziv za gostovanje na našoj televiziji. Tada ste odlučili da svoje stavove kao novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH iznesete na Federalnoj televiziji, a ne na Јavnom servisu Republike Srpske čime ste jasno defenisali svoj stav prema RTRS i javnosti u Republici Srpskoj".

U nastavku teksta pročitajte integralno pismo Mladena Ivanića upućeno Uredničkom kolegiju RTRS-a.

"Poštovano uredništvo Radio-televizije Republike Srpske,

Ljubazno vas molim da mi dostavite termin koji ste, sasvim sam siguran, planirali za moje gostovanje, poštujući programska načela iz Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske.

S pažnjom sam u subotu pratio cjelovečernju emisiju javnog servisa, vrlo interesantno zamišljenog koncepta, koju ste posvetili gostovanju predsjednika Republike.

Vjerujem da vam je, nekoliko dana pred zvaničan početak izborne kampanje, stalo da poštujete ustavnu obavezu objektivnog obavještavanja javnosti, kao i Zakon o RTRS, koji propisuje ”proizvodnju i uređivanje programa u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijumima, nezavisno od stavova državnih organa, političkih stranaka i interesnih grupa”.

Vjerujem da ćete na ovo pismo, za razliku od onih ranijih iz mog kabineta koje ste ignorisali ili ste, pak, poslali šture odgovore bez ikakvog stvarnog značaja - ipak odgovoriti. Vjerujem da je i vama, kao javnom servisu svih stanovnika Republike Srpske, stalo da potpuno ravnopravno tretirate izabrane predstavnike Republike Srpske, na način kao što ste to činili prije mog mandata, kad je na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH bio predstavnik druge političke opcije. A mene je na izborima, podsjetiću vas, izabralo više od 317.000 ljudi u Republici Srpskoj.

Kao što znate, Zakonom o RTRS zagarantovano je i ravnopravno sučeljavanje različitih gledišta. Osim vaše redovne obaveze da svi akteri javnog života, uključujući i političke, budu ravnopravno zastupljeni u TV programu, podsjetiću vas i da je tokom ove emisije na moj račun, kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, izneseno mnogo neistina, pa čak i uvreda. Razlog više zbog kojeg ova činjenica ne bi smjela da bude ignorisana je što se radi o periodu pred sami početak izborne kampanje, a sticajem okolnosti - na izborima 7. oktobra sam protivkandidat Vašem gostu koji je te informacije tokom višečasovnog gostovanja plasirao.

Inače, u emisiji javnog servisa u kojoj ću ja biti gost ne treba da sjedi i pitanja postavlja podmladak moje političke partije, kao u slučaju gostovanja gospodina Dodika i mladih SNSD u studiju. Јa sam voljan zaista da odgovorim na sva konkretna pitanja koja zanimaju ljude u Republici Srpskoj.

Vjerujem da ćete već tokom današnjeg dana, najkasnije do 14 časova, odgovoriti na moje pismo kako bismo zajednički usaglasili termin gostovanja, bilo koji dan prije zvaničnog početka izborne kampanje. S ciljem, kako to navodi Zakon o RTRS, jačanja demokratskog duha, međusobnog razumijevanja i tolerancije".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...