VELIKI ODJEK KOMŠIĆEVE IZJAVE U SUSJEDSTVU: 'Hrvatska opljačkanim novcem otvara konzulate u BiH, a sve po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne'

Gotovo svi vodeći mediji u susjednoj Hrvatskoj objavili su jučerašnju izjavu predsjedničkog kandidata DF-a, Željka Komšića, koji je optužio Hrvatsku da "opljačkanim novcem" otvara konzulate po BiH poput onoga koji je dan ranije otvoren u Livnu.

  • Sport

  • 06. Sep. 2018  07. Sep. 2018

Hrvatski mediji navode da je Komšić u pisanoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegove stranke Demokratska fronta (DF), ustvrdio kako je uspostava konzulata u Livnu zapravo financirana "novcem građana Bosne i Hercegovine" a ta teza temeljena je na tvrdnji kako Hrvatska zapravo pljačka BiH koristeći njene resurse bez naknade, u konkretnom slučaju vodu iz Buškog jezera kod Livna koje se koristi kao akumulacija za potrebe hidroelektrane "Orlovac" pokraj Sinja.

"Koristeći vodu iz akumulacije Buškog jezera Hrvatska elektroprivreda (HEP) godišnje proizvede ogromne količine električne energije što joj donese nezakonite, čiste dobiti od minimalno 70 miliona konvertibilnih maraka. Hrvatska to radi potpuno nezakonito bez sporazuma s Bosnom i Hercegovinom a po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne", pojašnjava Komšić svoje navode.

Komšić je pozvao predstavnike vlasti Hrvatske "da prestanu s bahaćenjem i pljačkom Bosne i Hercegovine".

"Otvaranje konzulata nije toliko problematično. Problem leži u tome što se ti konzulati otvaraju sredstvima koja su 'stečena' pljačkom građana Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić konstatirajući kako se tako ne mogu graditi dobrosusjedski odnosi.

Hrvatski mediji navode da je njegova zaključna teza kako Hrvatska na ovakav način najviše šteti Hrvatima u BiH odnosno kako se njih ne može zadržati u toj zemlji otvaranjem konzulata nego zaustavljanjem "pljačkaške politike" za čiju provedbu je optužio HDZ BiH nazvavši tu stranku "prekograničnom kriminalnom organizacijom".

Hrvatski mediji podsjećaju da je problem korištenja vode iz Buškog jezera nastao raspadom bivše Jugoslavije kada su se akumulacija i hidroelektrana kao dio zajedničkog projekta tadašnjih socijalističkih republika Hrvatske i BiH u sastavu SFRJ našle u dvije nezavisne države.

Općine Livno i Tomislavgrad polažu pravo na naknadu za potopljeno zemljište na njihovom teritoriju koju im je po ugovoru dužan isplaćivati HEP, a tvrde kako dobijaju premalo u odnosu na dobit koju ostvaruje Hrvatska elektroprivreda.

Hrvatski mediji podsjećaju da je Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković poručio u julu prošle godine na zajedničkoj sjednici vlada dviju država održanoj u Sarajevu kako je Hrvatska spremna ispuniti sve svoje finansijske obaveze na temelju dogovora o raspodjeli novca kojega moraju postići unutar BiH.

trenutak ...