NE REAGIRAJU SAMO NA SVJETLO: Pospanost, seksualnu želju, strah... što sve možemo pročitati u tuđim očima

Što nam širina zjenica može reći o ljudima s kojima komuniciramo? Možemo li i kako o prepoznati one koji su u strahu, pred koje stavljamo teške zadatke ili koji su zaljubljeni (u nas)?

  • Jeste li znali

  • 06. Sep. 2018  

  • 0

Svatko zna da će zjenica oka promijeniti svoju veličinu ovisno o količini svjetla kojoj je oko izloženo. Međutim, ako smo u strahu, zjenice će se također proširiti uz širenje i vjeđnih rasporaka. Od tuda i dolazi izreka da su "u strahu velike oči". Što nam širina zjenica može reći o ljudima s kojima komuniciramo? Možemo li i kako o prepoznati one koji su u strahu, pred koje stavljamo teške zadatke ili koji su zaljubljeni (u nas)?

Počnimo od svjetlosti…

S više svjetla, zjenica se sužava i postaje manja. Kada smo u mraku, manja količina svjetla je stimulus za širenje zjenica, kako bi više svjetla dospjelo do stražnjeg dijela oka. Reakcija na svjetlo je nesvjesna i kontrolirana je autonomnim živčanim sustavom koji automatski prilagođava promjer šarenice odgovarajućoj količini svjetla koja ulazi u oko kako bi slika koju vidimo bila što bolja - baš kao i otvor fotografskog aparata.

U šarenici se nalaze dva mišića:

Cirkularni mišić (sfinkter) ima raspoređena vlakna u obliku prstena koji sužava zjenicu do veličine 2 mm.
Radijalni mišić (dilatator) ima raspoređena vlakna poput žbica na kotaču i može proširiti zjenicu do 8 mm.

Zjenica otkriva i emocionalno stanje

Ali, autonomni živčani sustav ne kontrolira samo reakcije zjenica na svjetlost, također nam otkriva emocionalne i mentalne odgovore. Kada smo u stresu, simpatički ogranci pokrenuti "borba ili bijeg" stimulusom dovode do širenja zjenice. S druge strane parasimpatički ogranici pokrenuti "odmor i probava" stimulusom dovode do sužavanja zjenica. U svakom trenutku naše zjenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija.

iStock 700185262

Evo nekih primjera emocionalnih odgovora:

  • Zjenica će se proširiti ako ispitanika izložimo teškim zadacima.

Psiholog Sveučilišta u Princetonu Daniel Kahneman u svojoj studiji navodi da će se ispitaniku zjenice proširiti ako ga upitamo koliko je 8 x 21, ali da će postati još šire ako ga zamolimo da pomnoži brojeve 8 i 47. Koji god da je problem, zjenice će ostati široke sve dok ne dođemo do rješenja ili dok ne odustanemo.

  • Široka zjenica može razotkriti želju ispitanika prije nego li ju isti sam izrekne.

Wolfgang Einhauser-Treyer, neuropsihijatar na Philipps Sveučilištu Marburg zamolio je ljude da pritisnu gumb u bilo kom trenutku u rasponu od 10 sekundi. Širenje zjenica započinjene oko 1 sekundu prije nego li su pritisnuli gumb, a nastavlja sa širenjem 1-2 sekunde nakon pritiska.

Što nam govori znanost o veličini zjenica?

Znanost o veličini zjenica se naziva pupilometrijom i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena uključujući: pospanost, introverziju, sekusalni interes, rasne preference, shizofreniju, moralne sudove, autizam i depresiju.

Široka zjenica, uvjetovana nagonima za produljenjem vrste, u životinja omogućuje mužjaku da kroz širi zjenični otvor može u vidnom polju ispred sebe primijetiti što više ženki. Ova rekacija se zadržala i kod ljudi: kada smo na romantičnoj večeri ili u blizini osobe koja nam se sviđa zjenice se prošire. Široka zjenica daje "zaljubljenim očima" poseban sjaj i tada oči uistinu postaju ogledalom nečije duše i emocija.

Dakle, sljedeći put kada pogledate u nečije oči imajte na umu da možete vidjeti mnogo više od boje. Pogledom u zjenice možemo nekada biti na tragu onoga što se događa u nečijoj glavi...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...