A, SADA, SPEKTAKL: Danas pravimo male palačinke u finom umaku sa sladoledom

Omiljeno jelo i starim i mladima u novom ruhu...

  • Gastro

  • 07. Sep. 2018  

  • 0

Potrebno:

2 jaja

1 vrećica vanilin šećera

150 g pšeničnog oštrog brašna

½ vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

1 žličica naribane korice limuna

½ žličice mljevenog cimeta

250 ml mlijeka

2-3 žlice ulja

Za umak:

1 staklenka kompota od višanja

50 ml prošeka

1 vrećica vanilin šećera

1 žlica Gussnela

Priprema

Žumanjke pjenasto izmiješati. Dodajte vanilin šećer, brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, koricu limuna, cimet i uz postupno dodavanje mlijeka načinite glatku smjesu. Ostavite je stajati 10-ak minuta.

Bjelanjke istucite u snijeg i lagano umiješajte u smjesu.

Na sredinu ugrijane i uljem premazane teflonske tave stavite žlicu smjese za palačinke i pecite male palačinke promjera 5 cm.

Višnje iz kompota procijedite.

Sok s prošekom i vanilin šećerom zakipite i umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Kratko prokuhajte i dodajte procijeđene višnje.

Posluživanje

Palačinke poslužite prelivene toplim umakom i uz kuglu sladoleda.

U slast!

(SB / Coolinarka)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...