OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo domaći Snickers, svi će pričati samo njemu…

Rijetki su oni koji ne vole Snickers, pa nema razloga da ne probate izraditi i domaću varijantu…

  • Gastro

  • 09. Sep. 2018  

  • 0

Sastojci

 

Tijesto

200 g glatkog bijelog brašna

70 g šećera u prahu

25 g mljevenog neslanog kikirikija

1 žličica škroba

100 g hladnog maslaca

1 vanilin šećer

1 jaje

 

 

Karamel

150 g bijelog šećera

150 ml toplog slatkog vrhnja

30 g maslaca

oljušteni neslani kikiriki

dobar prstohvat soli

 

 

Ganache

300 g tamne čokolade (70% kakaa)

350 ml slatkog vrhnja

30 g maslaca

 

 

Priprema

 

Za tijesto u posudu staviti brašno, šećer, škrob, kikiriki, vanilin šećer, pa hladni maslac utrljavati dok ne dobijemo smjesu nalik pijesku. Dodati jedno jaje i vrlo lagano pritiskati i skupljati, nikako ne žustro mijesiti, jer ćemo kasnije dobiti žilavo, a ne prhko tijesto.

 

Tijesto staviti hladiti što duže, a minimalno 4 sata. Nakon toga, ohlađeno tijesto razvaljamo tanko i stavimo u kalup koji može biti okrugli za tart ili pravokutni. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva s utezima za pečenje kako tijesto ne bi izgubilo oblik oko 20 min, a zatim maknemo utege i zapečemo još 10 min. Bitno je da ne pregori, samo kad na rubovima dobije tamniju boju - gotovo je. Hlađenjem će se stisnuti i biti vrlo prhko.

 

Vrhnje zagrijemo gotovo do vrenja, a u teflonskoj tavi topimo šećer u lijepi i tamni karamel. Kada su se svi kristali otopili, dodajemo 150 ml vrućeg vrhnja i miješamo dok se ponovno ne rastopi i sjedini. Na kraju dodajemo kocku maslaca i prstohvat soli, te krupno nasjeckani kikiriki, i prelijemo preko pečene i ohlađene podloge. Stavimo kratko u zamrzivač da se stegne dok ne napravimo ganache.

 

Za ganache sitno nasjeckamo tamnu kuverturu ili čokoladu, stavimo u zdjelu i prelijemo vrelim vrhnjem. Ostavimo par minuta da se čokolada otopi, a zatim žustro miješamo i dodamo kockicu maslaca dok se sve ne sjedini.

 

Kada nam se ganache malo ohladio na sobnu temperaturu, vadimo tart iz zamrzivača i kroz sito izlijemo ganache na njega kako ne bi bilo mjehurića. Stavimo hladiti cijelu noć da se sve dobro stisne i prožme. Sljedeći dan rezati tehnikom umakanja malog oštrog nožića u vruću vodu, brisanja u ubrus i kratkih rezova. Trebali bi dobiti lijepe i pravilne kockice. 

 

U slast!

 

 

 

 

 

(SB / Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...