KAD MRTVI FAZONI LETE: Opakiji atentat od zadnjeg na tužiteljicu Tadić nije zabilježen još otkako je Kebo prijavio Tihića i Bektu i Hadžiomerović - Radončića!?

Ako je suditi prema dramatičnom saopćenju (u desetaka tačaka) koje je krajem prošle nedjelje objavilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) članovi ovog krovnog pravosudnog tijela, kao i pojedine sudije i tužitelji, podvrgnuti su neopisivim pritiscima, prijetnjama i napadima, a životi im svakodnevno doslovno vise o koncu

  • Mini market

  • 09. Sep. 2018  09. Sep. 2018

Iz tona sadržaja tog saopćenja može se zaključiti kako su, bezmalo, sudije, tužitelji u BiH ugroženi u mjeri koja se jedino može uporediti sa patnjom dva miliona stanovnika pokrajine Idlib u Siriji, na koje nekažnjeno kidišu brojne vojske i paravojske iz Sirije, Rusije, Irana...

Iako je mjesec dana prošlo od prvih prijetnji upućenih članovima VSTV-a (Milanu Tegeltiji, Ružici Jukić, Jadranki Lokmić-Misirači), te predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu, istraga o tim prijetnjama nije polučila nikakavim rezultatima, niti je ijedan od počinitelja tog krivičnog djela otkriven i sankcioniran. Ovlašteni mediji pod kontrolom savjetnika Fahrudina Radončića i njegovog Niskog sudskog i tužiteljskog smeća za neučinkovitost u istrazi permanentno optužuju državne agencije za provođenje zakona, SIPA-u, OSA-u koji su, kako tvrde, pod kontrolom onih političkih snaga kojima ne odgovara "efikasno i nezavisno pravosuđe“.

Jučerašnji, kako su u Tužiteljstvu BiH ocijenili, a mediji prenijeli, "napad na Gordanu Tadić, v.d glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH, je „jedan od najbrutalnijih ataka na pravosuđe". Iz dramatičnog saopćenja saznajemo da je nepoznati, krvoločni napadač u namjeri da naškodi tužiteljici Tadić, udario u automobil SIPA-e koji je pratio vozilo u kome se Tadićka nalazila, a vozač-samoubica munjevito nastavio dalje voziti cestom Olovo-Tuzla.

Prema prvim rezultatima istrage dostupnih "SB", automobil koji je sumanuto preticao kolonu vozila, okrznuo je vozilo u pratnji Tužiteljice i nema nikakvih indicija da je riječ i o čemu drugom osim o divljanju, kakvih smo nažalost svjedoci svakodnevno, nerijetko sa fatalnim posljedicama. Ovakva prijetnja i napad na javne ličnosti nije zabilježena još od davne serije svakodnevnih atentata na Mirsada Kebu, koje je on na sebi svojstven način izbjegao i preživio.

Jedan od podmuklijih atentata, sjetit će se čitatelji, pripremali su Kebi, po njegovim saznanjima koje nije mogao dokazati na sudu rahmetli Sulejman Tihić i Redžo Bekto, privrednik iz Goražda. Kao što je ranije pisala „SB“, prijetnje sudijama i tužiteljima jesu zabrinjavajuće pojave koje traže efikasnu i detaljnu istragu, ali dokazi bez pokrića, stalna povika "to je vuk" i kada ima i kada nema konkretnog povoda, ne pomažu ni pravosudnim radnicima, njihovoj sigurnosti, ali ni agencijama zaduženim za provođenje zakona.

(SB)

loading...

trenutak ...