SAVJETI UKRAJINSKO-RUSKOG EKONOMISTE: „Treba pobjeći što dalje od dolara, ali pomognimo im koliko...”

Ukrajinski ekonomist, bloger i analitičar Aleksanadar Rodžers, od 2014. sa stalnim prebivalištem u Rusiji, kaže kako Moskva ne treba čekati da Sjedinjene Države pokušaju ograničiti sposobnost Rusije da trguje u dolarima, nego se u najvećoj mogućoj mjeri treba riješiti američke valute, što i jeste novi kurs Središnje banke Rusije, ruske vlade i predsjednika

  • Ekonomija

  • 10. Sep. 2018  10. Sep. 2018

  • 0

“Amerikanci su bliže nego ikada ostvarenju sna ruskih patriota, koji žele vidjeti najveće moguće ograničenje, ako je moguće čak i zabranu korištenja dolara u trgovini Rusije. Za početak, dosljedno i već dugi niz godina podržavam odbijanje korištenja dolara i prijelaz na inozemne gospodarske aktivnosti koje će provoditi u nacionalnim valutama. Nužno je odustati od zle monetarne prakse da se rezerve zemlje vežu za dolar, umjesto zlatnih rezervi, na čemu je uvijek insistirao MMF.

Naime, ako ste suverena država, onda učinkovitost i profitabilnost svog gospodarstva morate procijeniti u vlastitoj valuti, ne u tuđoj”, piše Rodžers.

“A čak i ako imate komad robe ili sirovine kupljene u inozemstvu, onda ćete jednostavno izračunati troškove uz deprecijaciju ciljanog tečaja, ali i dalje u korist rublje, jer ćete, vjerojatno, nastaviti živjeti u Rusiji.

Suverena emisija novca podrazumijeva da odštampate onoliko novaca koliko treba gospodarstvu, a ne“koliko zaliha zlata imate”. I ne trebate se osvrtati na to što će reći MMF, jer Rusija tom uredu ne duguje ništa, a ako ne griješim, čak je donator ove organizacije”, piše bivši “ukrajinski” ekonomist.

“Da parafraziram slavnu izjavu Staljina o Vatikanu: “A koliko divizija ima papa?”Ovdje možemo pitati “Koliko novca ima MMF?” Nula?! Pa, neka onda stoje po strani, a ne da se nameću kao vrhovni arbitar”, piše stručnjak.

“Pored gore navedenih argumenata, postoje i drugi. Na primjer, ako vodite izračune u valuti glavnog geopolitičkog suparnika, a ja nisam dužnosnik, stoga tako mogu nazvati SAD, ako kupujete njihov dug, onda podržavate američko gospodarstvo i jačate američku poziciju u svijetu. Srećom, već smo se riješili većine američkih obveznica, . Sada se trebamo riješiti dolara kao takvog, na primjer, pretvoriti ovu valutu i u robu, strojeve i tehnologije.

Osim toga, tu je još jedan veoma važan argument za odustajanje od dolara.

Američko gospodarstvo je posljednjih godina građeno od mjehura. A što je još gore, najviše novca je upumpano u mjehure realnog sektora američkog gospodarstva. Nije tajna da se interesi financijskog i bankarskog sektora izravno protive interesima realnog, proizvodnog sektora gospodarstva. Budući da su slab dolar i niska stopa profitabilni za proizvođače, a jak dolar i visoka stopa su profitabilni za financijere, tada špekulanti bježe ka dolaru kao sredstvu za spašavanje”, pojašnjava Rodžers laicima neprimjetan vječni rat između američkih financijera i bankara protiv milijardera i magnata iz realnog sektora, svih industrija, bez iznimke.

Prije samo nekoliko dana su FED i njegov predsjednik Jerom Powell rekli da će kamatna stopa i dalje rasti, usprkos protivljenju industrijalca s Trumpom na čelu.

“Po svemu sudeći, mjehuri su već na razini pucanja zbog maksimalnih kamata na posuđena sredstva koje prelaze povijesnu granicu. U ovoj je situaciji oko 95% svih sredstava u gospodarstvu, uključujući i štednju stanovništva i mirovinske fondove, uloženo u špekulacije na tržištima.

Ako je Čehov je rekao “da puška koja visi na zidu u prvom činu, u trećem nužno mora opaliti”, u gospodarstvu i financijama “balon koji se počeo napuhivati prije nekoliko godina, nužno mora pući”. A trenutni balon je povijesno vrlo velik i razne su mogućnosti, počevši s apsolutnim i relativnim vrijednostima prethodno spomenutog graničnog duga, što dovodi do nesposobnosti za ispis dolara i otkup dionica od strane američke države bankrotiranih poduzeća i banaka. Stoga, kada pukne, bolje je biti udaljen od njega što je više moguće i što dalje od američkog dolara i trgovine sa Sjedinjenim Državama”, upozorava stručnjak.

“Posljedice, naravno, mogu osjetiti EU i Kina, koji aktivno trguju sa Sjedinjenim Državama, ali znatno slabiji od Amerike same.

Znam da će skeptici i idolopoklonici reći, kao što uvijek kažu, “kako priče o Zapadu koji se raspada traju već desetljećima”. No, oni su to rekli prije krize 2008., kada je u SAD-u nekoliko milijuna ljudi izgubilo posao, a gotovo 3,5 milijuna ostalo bez doma. Nisu primijetili krizu “dot-com” 2001. godine.

Oni nikada nisu vidjeli nijednog od više od 40 milijuna siromašnih u SAD-u, ni mnoge druge anomalije i znakove problema u inozemstvu. Stoga ne treba čekati da SAD pokušaju ograničiti sposobnost Rusije trgovanja u dolarima, iako je ta trgovina njima potrebnije nego Rusiji, jer njome održavaju svoju valutu.

Za početak je dovoljno prebaciti se na trgovinu u nacionalnim valutama sa zemaljama BRICS-a i najbližim susjedima, te otvoriti bankovne linije kako bismo osigurali takve operacije. Zatim treba pojačati trgovanje naftom i plinom za rublje i na Moskovskoj burzi.

Testovi su već provedeni i iskustvo je bilo uspješno. Dakle, ovo se može razvijati. Dopustite im da promijene svoje beznačajne papire u naše rublje.

Općenito, postoji višak roba u mnogim područjima, a nema dovoljno tržišta za prodaju. Stoga, ako se žele boriti za rusko tržište, a ono je veliko i solventno, neka trguju za rublje. I još bolje, neka otvaraju podružnice u Rusiji.

Nemojte držati novac u zapadnim bankama, posebno ne u američkoj valuti. Nemojte kupovati američke vrijednosne papire, jer je to logična akcija koja neće dopustiti Washingtonu da nas plaši u financijskoj sferi. A ako trebamo neku opremu, koju nam ne žele prodati izravno, uvijek se sjetite iskustva Glencorea i drugih korporacija koje su osnovane u vrijeme kada je KGB uspješno zaobilazio zapadne sankcije.

Zato, neka SAD uvedu najavljene sankcije i pokušaju nas napasti na ovaj način. Oni se dugo ponašaju kao u vrijeme kijevskog “Maidana”. Bez obzira na to što je Rusija tada sebi pucala u noge i začepila uši, nemojmo se miješati u njihove dolarske poslove, nego im pomognimo koliko god možemo”, piše ukrajinsko-ruski ekonomist Aleksandar Rodžers.

(Logicno.com/Nermin N.)

https://www.logicno.com/vijesti/savjet-ukrajinsko-ruskog-ekonomiste-treba-pobjeci-sto-dalje-od-dolara.html

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...