SKANDAL U HRVATSKOJ: Ministar veličao dvaput osuđenog ratnog zločinca i ubicu žene!

Ministar odbrane Damir Krstičević jučer je na obilježavanju akcije Medački džep pozdravio "generala Mirka Norca" koji je to ponosno gledao iz publike.

  • Regija

  • 10. Sep. 2018  

  • 1

Strašno je to iz više razloga.

Mirko Norac je, naime, osuđen na zatvorsku kaznu upravo zbog ratnih zločina u akciji Medački džep na čije je obilježavanje sada došao kao uzvanik.

Ministar obrane tepa ratnom zločincu: "On nosi svoj križ, drago mi je što je ovdje"

No ne samo da je kao uzvanik prisustvovao obilježavanju akcije za koju je pravomoćno osuđen, nego ga je, u ime države, pozdravio i tako ga potpuno legitimirao ministar Krstičević, i to kao generala, iako to Norac nije još od 2010. godine kada mu je čin generala uskraćen zbog pravomoćne presude za ratni zločin.

Ovo nije prvi put da neki ministar pozdravlja tog osuđenog ratnog zločinca. Isto je na obljetnici Oluje u Ljubovu prije mjesec dana napravio ministar branitelja Tomo Medved. No Krstičević je jučer otišao i korak dalje.

"Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama'', rekao je jučer Krstičević nakon čega je Norac, uz umirovljenog generala Mladena Markača, dobio najglasniji aplauz u Gospiću.

Krističević je Norca, dakle, pokušao prikazati kao nekakvog patnika, no prisjetimo se tko je taj Norac koji "nosi svoj križ" i zbog čijeg je prisustva na obilježavanju operacije Medački džep drago ministru obrane.

Norac 1992. odbio Tuđmanovu zapovijed i izjavio da je za njega jedini general ustaški koljač Maks Luburić

Norac je bio zapovjednik 128. brigade HV-a Gospić.

1992. godine, na zapovijed Franje Tuđmana, u Gospić je stigao general Petar Stipetić, u pratnji vladina povjerenika Ante Karića, kako bi smijenio Mirka Norca s mjesta zapovjednika.

General Stipetić je u intervjuu za Feral 2000. godine otkrio zašto je Tuđman naredio da se Norca smijeni.

"Pričalo se da se u Gospiću rade stvari koje nisu dolične, a osnova za smjenu bilo je pismo vladina povjerenika Ante Karića", rekao je Stipetić o događajima 1992. godine.

Norac je tada odbio poslušati zapovijed, uz jezivu poruku.

"Norac je izručio pozdrav generalu Franji Tuđmanu i svim hrvatskim generalima, ali je dodao da je za njega jedini general Maks Luburić. To sam, također, uredno prenio predsjedniku Tuđmanu", ispričao je Stipetić.

Norac je dakle odbio poslušati zapovijed uz poruku da je za njega jedini general ustaški koljač i zapovjednik Jasenovca Vjekoslav Maks Luburić.

Dvaput osuđen za ratne zločine

Stipetić je još kazao da je Tuđman na to reagirao vrlo žestoko i zapovjedio određenim ljudima da to riješe, ali da ništa nije promijenjeno pa je Norac tako nesmetano, u činu brigadira, zapovijedao 6. gardijskom brigadom (kasnije preimenovanom u 9. gardijsku brigadu "Vukovi") u vojnim operacijama Maslenica i Medački džep, a kao zapovjednik Zbornog područja Gospić sudjelovao je i u Oluji.

Posljedice su isplivale na vidjelo u dvijetisućitima.

2001. godine je izdan nalog za uhićenje Norca koji je tada živio u Zagrebu. Norac je nestao, a od zagrebačke policije tražio je da se preda u Rijeci, navodno kako bi izbjegao medije. To mu je i dopušteno, a on je iskoristio priliku da pobjegne. Predao se tjedan dana kasnije. Ne treba zaboraviti ni da je Norac u vrijeme kad je uhićen obavljao dužnost alkarskog vojvode, što je na neki način politička dužnost.

Mjesec dana kasnije podignuta je optužnica protiv Norca i još četiri pripadnika HV-a zbog ubojstva 50 civila na gospićkom Pazarištu, ali i u Lipovoj Glavici i Karlobagu.

Umanjena mu kazna, u zatvoru se stigao oženiti, dobiti dvoje djece i diplomirati ​​​​​

Suđenje je trajalo nešto više od godinu dana, a ispitano je preko 150 svjedoka. Norac je osuđen na 12 godina zatvora. Kaznu je izdržavao u zatvoru u Glini, a i tada je imao specijalan tretman. Dok je bio u zatvoru, stigao se oženiti, dobiti dvoje djece i diplomirati. Kao zatvorenik je diplomirao kineziologiju.

2004. je Haški sud podignuo optužnicu protiv Norca, uz Ademija i Bobetka, zbog zločina u operaciji Medački džep 1993. godine. Godinu kasnije Haški je sud prebacio jurisdikciju za suđenje na hrvatsko pravosuđe.

Proces protiv Norca započeo je 2007., a završio godinu kasnije. Norac je proglašen krivim jer kao zapovjednik nije spriječio vojnike da ubijaju i muče Srbe i osuđen je na još sedam godina zatvora. Vrhovni sud naknadno mu je smanjio kaznu na šest godina.

Norac je imao zakonsko pravo na objedinjenje dviju kazni, što je i zatražio. Zbroj objedinjenih kazni u pravosudnoj praksi uvijek je manji od matematičkog zbroja pa mu je kazna tako objedinjena na 15 godina zatvora, što je tri godine manje nego što je dobio dvjema presudama za ratne zločine.

Norac je pušten na slobodu u studenom 2011., a u zatvoru je proveo tek deset godina.

Mučenik Norac je naređivao ubojstva i osobno ubijao civile. Ubio je ženu, a pokušao je ubiti i muškarca, ali mu je zatajio pištolj

Priča o Mirku Norcu još je strašnija jer je na sudu dokazano da je osobno likvidirao civile na stratištu blizu Gospića. U presudi jasno stoji da je pištoljem ubio jednu žensku osobu, a kada je pokušao ubiti muškarca, pištolj mu je zatajio.

"Iz iskaza saslušanih svjedoka nesporno proizlazi da su svi sa sastanka iz tzv. operativnog štaba došli na mjesto likvidacije i na zapovijed optuženika Mirka Norca Keve pucanjem iz oružja usmrtili civile, time da je prethodno sam optuženik Norac usmrtio za sada neutvrđenu žensku osobu, dok mu je prilikom pucanja u nepoznatu mušku osobu u tri navrata pištolj zatajio", stoji u presudi.

Svjedok je detaljno upisao kako je Norac hladnokrvno naređivao ubojstva po Gospiću i okolici, pa i sam ubijao civile.

"Oni koji su se dovezli, dakle oni koji su bili na sastanku, prišli su tim postrojenim civilima na pet do deset metara i stajali, kada je optuženik Norac rekao: 'Što se čeka.' Upravo je optuženik Norac izvukao jednu ženu iz kolone, dakle nitko nije pucao dok optuženik Norac nije ubio tu ženu. Nakon toga pokušava ubiti i nepoznatog muškarca koji se prije toga protivio i zazivao Norca. Pri pokušaju da ubije tog muškarca, pištolj mu je zatajio. Nakon toga ponovo naređuje da se puca, ali sada riječima: 'Pucaj, što se ne puca', dio je iskaza svjedoka koji je potvrđen u presudi.

Suborci ga opisali kao divljaka, danas je rehabilitirani uzvanik

I drugi svjedok ispričao je kako je Norac pokušao ubiti muškarca koji se pobunio nakon ubojstva žene.

"Mladić iz grupe civila počeo je vikati 'Norac, Norac', nakon čega mu je upravo optuženik Norac prišao s leđa i pokušao ga ubiti u tri navrata repetirajući pištolj, ali mu je pištolj zatajio", rekao je drugi svjedok.

Zanimljivo je da je jedan svjedok, bivši vojnik Hrvatske vojske, Norca opisao kao - divljaka.

Danas je taj, kako ga je opisao njegov suborac, divljak, pravomoćno osuđen kao ratni zločinac u dva odvojena procesa, uvaženi gost za obilježavanju akcije zbog koje je osuđen.

Čovjek kojemu je presuđeno da je između ostalog pištoljem ubio bespomoćnu ženu danas je od hrvatske države, kroz lik i djelo ni više mi manje nego ministra obrane, legitimiran kao patnik koji "nosi svoj križ" i general, iako to nije upravo zbog ratnih zločina zbog kojih je osuđen.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...