JERLAGIĆ O SANKCIJAMA ŠPIRIĆU: „Dok bh. pravosuđe žmiri, State Department reaguje“

„Nakon uvođenja sankcija potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću zbog korupcije i objavljivanja na zvaničnoj stranici State Departmenta jasno je pokazano da su policije, tužilaštava i sudovi u BiH u funkciji politike; ono što je američkoj administraciji prijetnja po nacionalnu sigurnost našim institucijama, nažalost nije ni prekršaj“, kaže u svojoj rekaciji predsjednik Stranke za BIH Amer Jerlagić...

  • Politika

  • 11. Sep. 2018  11. Sep. 2018

 

 

On dodaje da pogotovo zabrinjava činjenica da se ovakve sankcije donose tek kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su strani zvaničnici bili uključeni u korupciju ili grubu povredu ljudskih prava. Od tad, te osobe i članovi njihove uže porodice nisu prihvatljivi za ulazak u Sjedinjene Države.

 

"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", navodi se na stranici State Departmenta.

 

"Zabrinjava izjava Nikole Špirića da nije upoznat sa sankcijama, i nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći. Naviknuti upozorenjima iz policija, tužilaštava i sudova u BiH o potencijalnim istragama, Nikola Špirić i njemu slični su mogli reagovati i na vrijeme zataškati, ali profesionalizam američke administracije ne dozvoljava bilo kakva curenja informacija", navodi Jerlagić.

 

Postavlja pitanje kako je moguće da zbog takvih radnji Nikola Špirić nije u BiH ni procesuiran?!?

 

Ovaj posljednji čin američke administracije i stavljanja Nikole Špirića na crnu listu zbog ostvarivanja benefita od korupcije samo potvrđuje onu želju SNSD-a i HDZ-a BiH da ovladaju Sudom BiH i Tužilaštvom BiH kako bi njihovi puleni mogli iz dana u dan potkradati ovu državu i činiti koruptivna djelovanja, a da se svaka takva radnja uredno zataškava i ''gura pod ćilim'. Nakon licemjerne izjave koju je dao Nikola Špirić da ne zna razlog zbog kojih su mu uvedene sankcije, valjda dolazi vrijeme", kaže Jerlagić.  

 

(Vijesti.ba)  

 

 

 

 

 

 

trenutak ...