ORBANU SE NE PIŠE DOBRO: Mađarska bi mogla ostati bez prava glasa u EU parlamentu!

U Evropskom parlamentu Mađarskoj se zamjera kršenje demokratskih vrijednosti u različitim sferama, a odluka o sancijama će se donijeti u srijedu.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2018  11. Sep. 2018

  • 12

Zastupnici Evropskog parlamenta su pripremili nacrt rezolucije kojom predlažu pokretanje postupka protiv Mađarske kojim se zemlji želi oduzeti  prava glasa u Vijeću EU zbog "kršenja temeljnih demokratskih vrijednosti Europske unije”, stoji u službenom priopćenju objavljenom dan pred početak raspave. 

 

Autori nacrta rezolucije se pozivaju na sedmi član Ugovora o Evropskoj uniji, koji za zemlje članice predviđa sankcije, uključujući i oduzimanje prava glasa u Vijeću Evropske unije, “zbog kršenja temeljnih demokratskih vrijednosti EU”.

 

“Evropski parlament je uvjeren da sadašnja razina korupcije, nedostatak transparentnosti i odgovornosti u odnosu na javne financije, nepravilnosti u rashodima i neispunjavanje programa EU u Mađarskoj može predstavljati povredu vrijednosti definiranih u drugom članu Ugovora o EU, uz predaju zahtjeva za primjenu sedmog člana Ugovora o EU”, stoji u nacrtu rezolucije.

 

Osim toga, Evropski parlament posebno smatra kako Budimpešta ima ozbiljnih problema vezanih za poštivanja demokratskih vrijednosti u brojnim područjima.

 

Mađarsku se optužuje za:

 Loše funkcioniranje ustavnih i izbornih sistema;
 Zadiranje u neovisnost pravosuđa;
 Korupciju i sukobe interesa;
 Nedovoljnu zaštitu ličnih podataka;
 Kršenje prava u slobodi izražavanja;
– Kršenje sloboda visokih obrazovnih institucija;
 Manjak sloboda u području vjeroispovijesti;
 Manjak sloboda udruživanja;
 Manjak prava manjina, uključujući Rome i Židove;
 Kršenje temeljnih prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica;
 Ugrožavanje temeljnih socijalnih i ekonomskih prava.

 

Rasprava u Evropskom parlamentu o “kršenju demokratskih vrijednosti” od strane Mađarske održat će se u utorak, a glasanje o rezoluciji u srijedu.

 

Ranije je evropski povjerenik Günther Oettinger izjavio je kako Poljska, Mađarska, Rumunija i Italija, odnosno njihove vlade, žele oslabiti ili čak uništiti EU.

 

Uoči glasanja je Human Rights Watch pokrenuo veliku kampanju “Glasajte ZA primjenu člana 7 na Mađarsku”, a podršku kampanju su dali Amnesty International, Sorosevo Otvoreno društvo i ostale organizacije koje su prikazane na naslovnici kampanje protiv Mađarske.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...