JAVNI POZIV FUADU KASUMOVIĆU: Gradonačelniče Zenice, aplicirajte u Ambasadi SAD-a za vizu, pa nas obavijestite kakav ste odgovor dobili, time bi svom...

... raspadajućem biračkom tijelu na najbolji način odgovorili na pitanje da li ste na crnoj listi SAD zbog veza sa Iranom ili ne

  • Politika

  • 16. Sep. 2018  16. Sep. 2018

Slobodna Bosna je nekoliko puta upozoravala na ozbiljne posljedice uvezivanja uticaja Irana i Rusije u BiH. Naime, Teheran i Moskva postali su strateški partneri čiji se interesi poklapaju diljem svijeta. Njihova saradnja vidljiva je od Sjeverne Koreje, preko ratova u Jemenu i Siriji, do odnosa prema Saudijskoj Arabiji i Emiratima, ali i njihovom uticaju na Evropu i Balkan uopšte.

U tome im svesrdno pomaže Srbija, koja je po ruskom nalogu ukinula vize za državljane Irana, tako da iranski emigranti dolaze u velikom broju na granicu Bosne i Hercegovine bez ikakvih problema, te pokušavajući ući u EU dodatno podrivaju i onako rovitu situaciju sa emigrantima u Evropi. To i jeste cilj Rusije, i zbog toga zajedno i izvode napade na pokrajinu Idlib u Siriji, kako bi još više produbili migrantsku krizu i natjerali novih tri miliona migranata prema Turskoj i EU.

Iran i Moskva to rade smišljeno i koordinirano, a cilj je podjeliti EU i tako onemogućiti ulazak zemalja Zapadnog Balkana u NATO i EU.

Naravno, za tako nešto su im potrebni „mali“ igrači na terenu.

Konkretno u BiH, tu su notorni Milorad Dodik, koji bespogovorno ispunjava naloge Vučića i birokrata iz Moskve, i Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice, koji je neovlašteno održavao veze sa Teheranom, o čemu su pisale i naše i američke obavještajne agencije.

Na terenu, ta saradnja odvija se kao na primjeru Srebrenice, gdje sarađuju SNSD Milorada Dodika (Moskva) i Nezavisni Blok Fuada Kasumovića (Teheran).

Daljnjim cijepanjem bošnjačkog biračkog tijela, koje provode Kasumovićev NB i Dodikov SNSD, učvršćuje se vlast SNSD-a i Dodika u strateški važnoj Srebrenici. Time se ostvaruje projekat RAM o nestajanju Bošnjaka sa lijeve obale Drine, a stvaraju se i uslovi za otcjepljenje RS od BiH.

Naravno da je to i pokušaj ostvarenja plana Moskve o daljnjim podjelama u BiH, te posljedično, cijepanje naše države po nacionalnim ključevima.

A time se direktno ide protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država i EU.

No, SAD i EU ne sjede skrštenih ruku. SAD uvode sankcije Dodiku i njegovim perjanicama, a niko iz EU nije se ni susreo sa Dodikom već godinama.

Fuada Kasumovića, pak, u širokom luku izbjegavaju ambasadori SAD-a i EU-a. Poznato je da je ambasador Wigemark odbio da se sa Kasumovićem prošeta za vrijeme tradicionalne Ćimburijade, dok je ambasadorica Cormack nekoliko puta posjećivala Zenicu ali se nikada nije susrela sa Kasumovićem.

Zbog toga i investitori u širokom luku zaobilaze Zenicu, a mnogi privrednici je i napuštaju.

Uostalom, pozivamo Fuada Kasumovića da u ambasadi SAD-a aplicira za vizu i putovanje u SAD i javno obznani kakav će odgovor dobiti.

Time bi svom raspadajućem biračkom tijelu na najbolji način odgovorio na pitanje da li je na crnoj listi SAD-a zbog veza sa Iranom ili ne.

Bosna i Hercegovina svoj opstanak i zaštitu duguje prije svega SAD-u i konzistentnoj politici koju ova zemlja vodi. Udaljavanje i stavljanje na OFAC (Ured za kontrolu strane imovine) i putnu „crnu listu“ pojedinaca mora da bude jasan signal za koga Bosanci i Hercegovci treba da glasaju a za koga ne.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...