DUGUJU BLIZU 150 MILIONA MARAKA: Pročitajte ko su najveći dužnici za poreze i doprinose u RS-u...

Zdravstvo u Republici Srpskoj svakodnevno tone, dok dugovanja rastu...

  • Ekonomija

  • 17. Sep. 2018  17. Sep. 2018

  • 0

Potvrđuje to i poražavajuća statistika dužnika Poreske uprave RS. Tako su zaključno sa 30. junom, upravo zdravstveni centri lideri po dugovima za poreze i doprinose -duguju oko 149,3 miliona maraka.

Prednjači banjalučki Klinički centar sa dugom od 48,2 miliona KM.

Evo kompletnog spiska:

1. JZU Univerzitetski klinički centar, Banja Luka - 48,2 miliona KM

2. Klinički centar i Bolnica , Istočno Sarajevo - 37,4 miliona KM

3. JZU Bolnica "Sveti apostol Luka", Doboj - 17 miliona KM

4. JZU Bolnica Gradiška - 12,1 milion KM

5. JZU I Bolnica Foča - 11,8 miliona KM

6. JZU Bolnica Bijeljina - 7,7 miliona KM

7. JZU i Bolnica Trebinje - 7,1 miliona KM

8. JZU Bolnica Prijedor - 4,4 miliona KM

9. Dom zdravlja Bileća - 2 miliona KM

10. Opšta bolnica Nevesinje - 1,6 miliona KM

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zbog ogromnih dugovanja još krajem jula prošle godine podnio je podnio tri krivične prijave protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu I Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava.

U martu ove godine podnešeno je još 36 krivičnih prijava protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, a zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada,odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Uz krivične prijave, kako navode u Sindikatu , dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa.

“Za milionska dugovanja neko mora odgovarati jer ovo predstavlja zloupotrebu zakonskih ovlaštenja direktora ustanova koje nisu izmirile svoje obaveze, a ujedno pokazuje koliko je Vladi RS stalo da zdravstveni sistem u RS zakonito funkcioniše”, istakao je ranije ove godine za Buku Miodrag Femić, predsjednik Sindikata. Upravo Vladu RS, kao osnivača većine zdravstvenih ustanova, te resornog ministra i direktora FZO, smatra najodgovornijim za trenutno stanje u zdravstvu.

Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12.2017. godine iznosila 121.286.475 KM i ista su bila veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12.2016.godine, kada su iznosila 103.434.166 KM

(Buka)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...