IZVJEŠTAJ AMERIČKOG STATE DEPARTMENTA: „Bosna i i Hercegovina nastavila borbu protiv terorizma, ali...“

„... rupe u zakonu kao i blaga kaznena politika sudova idalje ostaju izazovi s kojima se treba pozabaviti“

  • Politika

  • 21. Sep. 2018  21. Sep. 2018

  • 0

U redovnom izvještaju američkog State Departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu, Bosna i Hercegovina je ocijenjena kao zemlja koja je u 2017. godini nastavila sarađivati za zapadnim partnerima u borbi protiv terorizma, ali rupe u zakonu kao i blaga kaznena politika sudova idalje ostaju izazovi s kojima se treba pozabaviti.

Prema njihovom izvještaju, međuljudska i međuregionalna previranja idalje podrivaju efikasnu saradnju nadležnih instutucija u tom polju, prenosi N1.

Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe još uvijek predstavljaju potencijalni izor terorizma u državi. Napominju da je BiH učinila vrlo malo na polju rehabilitacije i deradikalizacije individua.

„Kada je u pitanju državni nivo, Bosna i Hercegovina nije usvojila niti jedan novi zakon u polju borbe protiv terorizma u 2017. godini, dok je entitet Republika Srpska usvojio novi krivični zakon koji tretira djela terorizma u skladu sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i para-policijskim snagama“, navodi se u izvještaju.

Na državnom nivou, BiH ima zakone koji zabranjuju članstvo u paravojnim i para-policijskim organizacijama, ali, po njihovom mišljenju, kaznena politika za ova djela idalje predstavlja jedan od glavnih izazova.

Borcima u stranim terorističkim organizacijama se često propisuju kazne koje su ispod najnižih kazni propisanih zakonom. Razlog tome je činjenica da sudije veoma često uzimaju u obzir olakšavajuće okolnosti prilikom donošenja odluka.

„Premda je u 2017. godini Ministarstvo Pravde BiH predložilo niz amandmana s ciljem jačanja borbe protiv terorizma, nije postojala politička volja da se ovi amandmani usvoje, niti se samo Ministarstvo Pravde potrudilo da osigura većinu koja bi usvojila ove amandmane.

Radna grupa Ministarstva Sigurnosti je takođe bila u preliminarnoj fazi donošenja sveobuhvatnih amandmana na Krivični zakon BiH koji bi tretirali ovu tematiku ali i za ovo nije postojala politička volja da se nastavi sa radom s obzirom da je počela predizborna kampanja za opće izbore u oktobru 2017.

State Department se takođe osvrnuo na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazavši da svega 25 pripadnika SIPA-e radi na slučajevoma borbe protiv terorizma, te su ocjenili da je njihova efektivnost veoma ograničena.

„Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i među-institucialnih prepucavanja. Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u 2017 godini, a javne nesuglasice između vršioca dužnosti Javnog Tužioca BiH, ministra sigurnosti i SIPA menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u borbi protiv terorizma“, navodi se u izvještaju.

Naglasili su takođe da od 2016. godine, BiH nije napravila ni jedan značajniji iskorak u osiguranju vlastitih granica, ali dodaju da je u 2017. BiH nastavila sa borbom protiv terorizma i terorističkih aktivnosti u zemlji.

Izvještaj se dotakao i glavnih vjerskih zajednica u BiH, kazavši da su katolička, islamska, jevrejska i pravoslavna zajednica u BiH nastavile sarađivati kroz Međureligijsko Vijeće na promociji tolerancije i borbi protiv vjerske netrpeljivosti ili nasilja prema bilo kojoj od ovih pojedinačnih zajednica.

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...