PREDIZBORNI FINIŠ SDP-ovog KANDIDATA: Evo šta je po Bećiroviću nedopustivo, štetno i može imati dalekosežne negativne posljedice

„Projekat paralenog predstavljanja u inostranstvu pod maskom privrednih predstavništava niže bh. administrativne jedinice RS osmislio je i realizirao Milorad Dodik“

  • Politika

  • 02. Okt. 2018  02. Okt. 2018

  • 7

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da državnu diplomatsko-konzularnu mrežu naše zemlje, koja je već oslabljena podjelama i manjkom profesionalnosti i efikasnosti, dodatno urušava praksa otvaranja raznih paradiplomatskih predstavništava.

„Neshvatljivo je da Predsjedništvo BiH kao kreator vanjske politike Bosne i Hercegovine paradiplomatsku praksu nije u korijenu zaustavilo, nego je dozvolilo rušenje ugleda države u svijetu.

Dok se s jedne strane urušava naša državna diplomatsko-konzularna mreža, s druge strane razna paradiplomatska predstavništva koje je otvorio bosanskohercegovački entitet RS u inostranstvu, kao i najave da će to isto uraditi i kantoni gdje vlast ima HDZ BiH, vode u dalje rastakanje utvrđene vanjske politike države Bosne i Hercegovine.

Takav koncept predstavljanja Bosne i Hercegovine je nedopustiv, štetan i ima dalekosežne negativne posljedice“, rekao je dr. Bećirović.

Projekat paralenog predstavljanja u inostranstvu pod maskom privrednih predstavništava niže bh. administrativne jedinice RS osmislio je i realizirao Milorad Dodik. Kroz njih ustvari provodi partikularne interese i opasne ideje vladajuće vrhuške iz Banja Luke.

Na taj način želi se srušiti mnogo više od zajedničke vanjske politike Bosne i Hercegovine i to mora prestati što prije“ dodao je Bećirović i zaključio:

„Diplomatsko-konzularna mreža Bosne i Hercegovine mora djelovati u koordinaciji sa državnim institucijama i biti sposobna da efikasno artikulira interese svakog dijela Bosne i Hercegovine, te treba posebno djelovati u interesu nosilaca privrednog razvoja države.

Takva mreža mora promovisati kulturna dostignuća, akademsku saradnju, jačati vezu sa dijasporom i vršiti brojne druge, za cijelo društvo korisne funkcije. Ukoliko postoje specifični interesi nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u našoj zemlji, oni se mogu artikulirati kroz diplomatsko-konzularnu mrežu Bosne i Hercegovine, a ne paradiplomatskih predstavništava.

Kao član Predsjedništva BiH štititi ću državu Bosnu i Hercegovinu od pokušaja daljeg urušavanja njenog ugleda na vanjskom planu. Tražit ću da se na pravilan, racionalan, efikasan i mjerljiv način zastupaju njeni interesi, a nikakav paralelizam neće više biti tolerisan“, zaključio je Bećirović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...