POLJACI SE VRAĆAJU NA TEMU RATNE ODŠTETE: Tvrde da im Berlin mora platiti 850 mlrd. dolara

Dakle, Varšava se iznova vraća na priču iz 2017. i ožujka ove godine, kada je u vladajućim krugovima aktualizirana ideja o pitanju ratnih reparacija koje Njemačka navodno duguje Poljskoj

  • Svijet

  • 10. Okt. 2018  10. Okt. 2018

  • 0

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda se opet vratila temi zahtjeva ratnih reparacija, novca kojeg Njemačka Poljskoj navodno mora isplatiti kao naknadu za štetu počinjenu u Drugom svjetskom ratu.

“Nijemci ne bi trebali učiti Poljake kako trebamo reformirati naš pravosudni sustav i optuživati nas da kršimo načela EU sve dok imaju problema s poravnanjem računa iz prošlosti. Njemačka je velika, ima vrlo jaku ekonomiju i želi voditi EU. Kako bi dobili moralno pravo da vodi Europsku uniju, prvo mora podmiriti svoje obveze prema Poljskoj”, rekao je u intervjuu za njemački Der Spiegel Arkadiusz Mularczyk, zastupnik vladajuće poljske stranke.

Prema riječima Mularczyka, “Njemačka bi određeni iznos mogla platiti u 50 ili 100 godina, a on bi se potrošio za znanstveni ili gospodarski razvoj Poljske ili za razvoj infrastrukture”.

Zastupnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda je rekao “da zbog akcija Njemačke u prošlosti Poljska nije pretrpjela tolike štete, bila bi u demografskim i ekonomskim terminima na istoj razini kao i zapadne zemlje”.

Dakle, Varšava se iznova vraća na priču iz 2017. i ožujka ove godine, kada je u vladajućim krugovima aktualizirana ideja o pitanju ratnih reparacija koje Njemačka navodno duguje Poljskoj.

Poljska vlada traži plaćanje naknadu za štetu pretrpljenu u Drugom svjetskom ratu, a riječ je o milijardama dolara iz Njemačke, piše njemački časopis Der Spiegel.

Poljski zastupnik Arkadiusz Mularczyk je u intervjuu objasnio kako za ratne zločine ne postoji zastara, pa se stoga moderna Njemačka ne može sakriti iza međunarodnog prava, iako je od kraja rata prošlo više od 70 godina.

Prema riječima predstavnika stranke Pravo i pravda, pitanje plaćanja ratnih reparacija je i dalje otvoreno. U razgovoru za Der Spiegel je rekao da su poljske vlasti 1947. vojnu štetu procijenile na 48,8 milijardi dolara, što bi danas bilo 850 milijardi američkih dolara.

Nadalje, moderne tehnologije omogućuju brz i točan izračun gubitaka povezanih s posljedicama ljudskih i materijalnih gubitaka.

“Nijemci su sustavno i masovno ubijali Poljake kako bi naškodili našem demografskom potencijalu, a njihova politika okupacije je bila usmjerena na uništavanje poljskih elita. Ovi gubici se ne mogu nadoknaditi u nekoliko generacija”, rekao je Mularczyk.

Naglasio je i kako novac samo djelomično može ispraviti situaciju, jer bi se mogao uložiti u znanost, ekonomiju i infrastrukturu, ali je iznimno teško vratiti nacionalnu kulturu i baštinu, čak i uz pomoć ovih milijardi.

“Naravno, sada su Poljska i Njemačka politički povezane i optužbe Poljaka nisu usmjerene protiv današnjeg stanovništva Njemačke. No, ljudi u Poljskoj nisu zaboravili na zločine predaka današnje generacije Nijemaca”, rekao je poljski političar.

“Osim toga, odmah nakon njemačke okupacije su pali u zonu sovjetskog utjecaja, to jest, jednoj okupaciji je odmah uslijedila druga i mnogi preživjeli su bili tretirani izuzetno nepravedno. Štoviše, još uvijek nema mogućnosti za podnošenje privatnih zahtjeva za naknadu štete. Tako da mislim da bi se poljsko-njemački odnosi mogli poboljšati, ako Njemačka konačno isplati odštetu”, rekao je Arkadiusz Mularczyk.

Na komentar novinara Der Spiegela da je Njemačka izgubila pokrajine na istoku i dala ih Poljskoj, Mularczyk je odgovorio da je teritorijalno pitanje riješeno nakon rata neovisno o pitanju naknada.

Osim toga, teritorij Poljske je ukupno smanjen je za 78 tisuća četvornih kilometara, jer je zemlja trebala prepustiti dio svojih regija Sovjetskom Savezu, a milijuni Poljaka se bili prisiljeni napustiti svoju imovinu, kuće i poduzeća.

Prema Der Spiegelu, Poljska je u ovom slučaju trebala tražiti odštetu od Rusije i Ukrajine, zemlje koje su prisvojile poljski teritorij.

Međutim, Mularczyk je objasnio da su Nijemci pokrenuli i izgubili rat. Pod uvjetima Potsdamskog sporazuma, Poljska je trebala dobiti naknadu od reparacija koje su isplaćene Sovjetskom Savezu, no to se nije dogodilo.

“Od Moskve smo primili samo zastarjelu opremu i djela Marxa i Lenjina. Što je još gore, Rusija je nakon rata zapravo opljačkala Poljsku. Na primjer, prisiljavajući je da SSSR opskrbi ugljenom pa najnižim cijenama”, kaže poljski zastupnik.

“Iako je Poljska, zajedno sa Sovjetskim Savezom, pretrpjela najveće gubitke u Drugom svjetskom ratu, dobila je manje odštete od Njemačke od drugih država i njihovih građana”, uvjeren je poljski političar, spominjući 12 milijuna Poljaka koji su ubijeni ili na neki drugi način stradali u Drugom svjetskom ratu a da oni ili njihovi potomci nikada nisu dobili pravednu odštetu.

Ipak, 850 milijardi dolara je ogroman iznos, dvostruko veći od državnog proračuna Njemačke, ali je Mularczyk je ponudio Berlinu da plati na različite načine, između ostalog, ulažući u razvoj poljske znanosti i gospodarstva ili infrastrukturu sljedećih 50 ili 100 godina.

“Ako Nijemci budu plaćali desetljećima, sjetit će da se takvi ratovi ne mogu pokretati, jer će to vrlo skupo koštati buduće generacije”, rekao je poljski zastupnik.

Po njegovu mišljenju, Njemačka je velika zemlja s jakom ekonomijom koja želi biti čelnik Europske unije. Međutim, “kako bi stekla ovo moralno pravo, prvo mora ispuniti svoje obveze prema Poljskoj”, rekao je Mularczyk u intervjuu za Der Spiegel.

Njemačka, naravno, “sve trči” da novac pokloni Poljacima, kojeg će oni napokon moći uložiti u obrazovanje. Naravno da nitko i ništa neće platiti Poljskoj. Štoviše, Poljska se suočava s optužbama Židova koji traže isprike i naknade za sudioništvo Poljaka u genocidu nad poljskim Židovima, ali je Varšavi ipak ljepše sanjati da će Njemačka i Rusija utrkivati tko će prije platiti naknade Varšavi za štete pretrpljene u Drugom svjetskom ratu u sovjetskoj eri. U tom smislu, vladajuća poljska stranka i dalje ostaje izvor nesuvislih zahtjeva.

Oko teme “opljačkane Poljske” od strane Sovjetskog Saveza bi se mogli napisati eseji. Naime, koliko je Poljska bila ozbiljna industrijska sila prije nego što su se “slobodni Poljaci” sami deindustrijalizirali, moglo bi se raspravljati

(Logicno.com/Saša F.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...