ZA PRSTE POLIZATI: Danas pravimo punjene zapečene paprike sa puretinom, niko im ne može odoljeti…

Požurite dok još na tržnicama ima roga paprika, donosimo recept za 4 osobe…

  • Gastro

  • 14. Okt. 2018  

  • 0

Sastojci

8 -10 crvenih roga paprika

500 g purećeg mljevenog mesa

1 žlica ulja

100 g suhog mesa po izboru

1 veći luk

2 češnja češnjaka

1 žlica peršina

1 žlica vegete

malo crnog papra mljevenog

1 žličica crvene slatke mljevene paprike

500 g rajčica

2 žlice pasate od rajčice

Priprema

Paprikama skinuti peteljke, očistiti ih od sjemenki, oprati i ocijediti. Na velikoj teflon tavi popržiti suho meso izrezano na kockice. U ostatke masnoće dodati mljevenu puretinu, malo vegete, papra i mljevene slatke paprike, te kratko popržiti. Dodati sitno narezan luk, češnjak i peršin, te poklopljeno još lagano pirjati. Dodati narezanu rajčicu ili žlicu pirea od rajčice i po potrebi malo vode.

Kada se sve popirjalo vratiti suho meso, dobro sve promiješati i pričekati da se sve malo ohladi.

Sa time puniti predhodno očišćene paprike. U vrh svake napunjene paprike utisnuti polovinu manje rajčice, da punjenje ne ispadne. Peći u dubokom pekaču sa poklopcem. Namastiti pekač i poslagati napunjene paprike. Poklopljeno peći na 200 C otprilike 20-ak minuta, a zatim ukloniti poklopac i nastaviti još 20-ak minuta peći dok paprike ne dobiju pečenu koru.

Poslužiti s mileramom ili kiselim vrhnjem.

Dobar tek!

(SB / Coolinarka)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...