SLAVNI REŽISER JE U NAŠEM PREDSJEDNIŠTVU; Karadžićev savjetnik "otkrio" Dodikovom savjetniku da su obojica Srbi: "Odakle su Zametice, odatle su i Kusturice"

Milorad Dodik, novi član Predsjedništva BiH je najavio da će odmah po preuzimanju nove dužnosti imenovati Emira Kusturicu za svog savjetnika

  • Mini market

  • 21. Okt. 2018  21. Okt. 2018

  • 4

To je potvrdio i slavni režiser, govoreći da mu je dužnost da pomogne svom prijatelju Dodiku. Odnos između Dodika i Kusturice ovim će samo biti formaliziran, budući da je posljednjih nekoliko godina režiser bio najvažniji oslonac lideru RS, intelektualni, poltički, "kulturno-umjetnički", njegova desna ruka.

Teško je očekivati da će Kusturica obavljati kabinetsko-savjetničke usluge na birokratski, uobičajen način, jer on nije čovjek kojeg "mjesto drži", vjerovatnije je da će njegova savjetnička uloga imati neobavezniju, nekonvencionalnu formu. Savjetovati će Dodika kao i što je i do sada činio, pomagati mu u međunarodnim kontaktima i, naravno, iz svega toga izvući za sebe mnogo veću korist i benefite od za njega relativno skromne savjetničke plaće.

Uostalom, ovih dana je Kusturica najavio proširenje turističke ponude u Andrićgradu i to radovima na budućem banjsko-rekreativnom kompleksu, po uzoru, kako je rekao, na Vrnjačku Banju. Naravno da je takva jedna ambiciozna investicija nemoguća bez pomoći Kusturicinog strateškog partnera, Vlade RS, koja je u njegov povijesno-kulturni Imaginarij u Višegradu potrošila desetine miliona maraka.

Zanimljivo je podsjetiti da je prije tačno dvadeset pet godina tadašnji lider Republike Srpske, ratni zločinac Radovan Karadžić, također imenovo jednog konvertita, engleskog profesora rođenog kao Omer Zametica, koji je najprije u Velikoj Britanije promijenio ime u John, da bi se 1993.godine na Palama, nakon primanja pravoslavlja, preobratio u Jovana Zameticu. Njegov otac je bio Bošnjak iz Banja Luke, a majka slovenačko-njemačkog porijekla. Na Pale je došao na poziv svog prijatelja Nikole Koljevića, potpredsjednika RS koji je nakon rata izvršio samoubojstvo.

Zametica je tokom rata obavljao mnoge važne, prljave, bolje rečeno-krvave poslove za Karadžića i vlast na Palama, pregovarao je sa strancima u mnogim kriznim situacijama, poput opsade Goražda, Bihaća, na kraju i Srebrenice. Odbijao je optužbe i presude da se u Srebrenici desio ikakav ratni zločin, a kamoli genocid. Prije toga, godinama je negirao da se Sarajevo bombardira sa srpskih položaja.

Nakon uspostave mira nekoliko godina je nastavio živjeti na Palama, da bi se kasnije preselio u Beograd gdje se bavi svojom strukom, istorijom balkanskih prostora. Prije pet godina je, protiv svoje volje, bio prisiljen svjedočiti na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu. Ratni savjetnik Zametica je branio svog šefa tvrdeći da je on bio "slab predsjednik", kojeg niko nije uvažavao niti slušao, a pogotovo vojska nad kojom je utjecaj imao isključivo Ratko Mladić.

Da Karadžić nije mrzio nijedan narod i nijednu vjersku skupinu John Zametica je u Haagu potkrijepio vlastitim primjerom navodeći kako Karadžiću za razliku od mnogih drugih nije smetalo njegovo porijeklo. "Moj problem u Republici Srpskoj je bilo moje muslimansko porijeklo. Mislim da je vaša supruga bila sumnjičava, i vaša kćerka takođe. Ona me nije voljela zbog mog porijekla. Zbog toga se nisam sviđao ni nekim ljudima u vojsci, ali tome nisam posvećivao nikakvu pažnju jer mi je vrlo prijatno bilo raditi sa vama", kazao je u sudnici Zametica obraćajući se Radovanu Karadžiću.

Nepovjerenje koje je postojalo prema Zametici na Palama nije umanjeno čak ni nakon što je on primio pravoslavlje i prihvatio još jedno novo ime, Jovan, na vjerskom ritualu u hotelskom apartmanu, gdje mu je kum bio tadašnji ministar za vjerska pitanja, kasnije direktor RTV RS Dragan Davidović.

Emir Kusturica i Jovan Zametica se jako dobro poznaju, a veže ih jedan vrlo važan događaj. Kako je u jednom intervjuu ispričao Kusturica, upravo je Zametica bio jedan od glavnih "okidača" koji ga je prelomio da se opredijeli da prihvati srpsku naciju i pravoslavlje kao svoju vjeru.

Zametica je Kusturici dao primjerak starog srpskog časopisa Brankovo kolo iz 1916. godine u kojem je bio objavljen članaka o porijeklu srpskih porodica u Hercegovini. "Odakle su Zametice, odatle su i Kusturice", rekao je bivši Karadžićev savjetnik današnjem savjetniku Milorada Dodika. Iz toga članka je slavni režiser saznao da se njegova porodica, prije prelaska na islam, prezivala Milošević.

Jovan Zametica je u Haagu rekao kako sve što je uradio za srpsku stvar, pa ni promjena imena, prihvatanje prvoslavlja nije pomoglo da ga određene srpske strukture prihvate kao svoga i sebi ravnoga. Hoće li Kusturica u tome imati više sreće, vidjet ćemo. Neko je mudar davno kazao kako, uglavnom, konveriti imaju usud zato što, ma koliko se trudili, ne nanose štetu onim od kojih su se odvojili, niti, uz sav trud i snishodljivost, donose sreću i boljitak onim kojima su se priklonili.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...