DRAMATIČAN OBRAT NA POLITIČKOJ SCENI REPUBLIKE SRPSKE: Raskol u SDS-u iskoristiće PDP, opozicija dobija novog lidera!?

Raskol u SDS neće se završiti odlukom Gradskog odbora Doboj da uđe u vlast u Banjaluci i Sarajevu, što ostavlja prazan prostor za dodatno opoziciono jačanje PDP

  • Politika

  • 04. Nov. 2018  04. Nov. 2018

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić čak tvrdi da postoji mogućnost da ta stranka postane vodeća opoziciona, ukoliko SDS uđe u koaliciju s Miloradom Dodikom.

– Eventualni ulazak kadrova SDS u Savjet ministara i Vladu RS vjerovatno bi značio i kraj Saveza za pobjedu. U tom slučaju, PDP bi po broju glasova preuzeo ulogu lidera opozicije – rekao je Ivanić za BN.

Za parlament Srpske PDP je dobila 69.948 glasova, a SDS 123.515. Međutim, ako se odbiju glasovi „pobunjenih“ poslanika SDS, lako bi se moglo desiti da PDP zaista ima više glasova od onog dijela SDS koji je opozicija i koji se protivi koaliciji sa Dodikom.

Predsjednik PDP Branislav Borenović za Srpskainfo nije direktno odgovorio na pitanje da li će ova stranka da profitira zbog problema u trenutno najjačoj opozicionoj partiji u RS.

– PDP ostaje dosljedan svom programu, čvrstom stavu da insistira na sušinskim promjenama u Srpskoj. Ko god je spreman da zajedno sa nama bude dio tih političkih i programskih principa, dobrodošao je. PDP ostaje na istom putu na kome RS treba da bude slobodna zemlja, ekonomski jaka, bez korupcije i u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom. Hoćemo li biti jedini i koliko će nas biti, to je stvar nekih političkih odluka. Mi smo u ovaj proces krenuli zajedno sa nekoliko političkih stranaka i voljeli bismo da svi ostanemo na istom putu – kaže Borenović.

Na pitanje da li je PDP dobila ponudu za ulazak u vlast i da li partija ostaje jedinstvena, šta god da odluči, Borenović kaže da „PDP ostaje jedinstven u provođenju programskih ciljeva“.

– Nikakvih ponuda nije bilo, ne vjerujem ni da će ih biti. Što se tiče PDP, ostajemo potpuno složni u obnovi Srpske – tvrdi Borenović.

Potpredsjednik SDS Nemanja Vasić ne želi da se bavi pozicijom PDP, ali poručuje da će SDS „svoje probleme prevazići, vjerovatno s nekim posljedicama“.

– Ovo je stranka iz naroda koja će opstati i tu nema dileme. U kom pravcu će se ići, to ćemo tek da vidimo. Imamo kompromisne odluke Glavnog odbora i treba ih poštovati. Ko ih ne bude poštovao, poput odbora koji iskaču, vjerovatno će imati neke sankcije. Ali, otom-potom. Još nemam zvanične infomacije šta je ko odlučio osim pisanja medija ili rekla-kazala – ističe Vasić.

Podsjećamo, Gradski odbor SDS Doboj, na čijem je čelu Obren Petrović, dozvolio je poslanicima izabranim u ovoj regiji da uđu u vlast u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH. Za parlament Srpske riječ je o Nebojši Mariću, Danijelu Jošiću i (za sada) Nini Bukejlović, dok će se Petrović prikloniti SNSD u Sarajevu. To je učinjeno mimo stava Glavnog odbora, koji je odlučio da tek treba da se razgovara sa strankama zainteresovanim za koaliranje.

Bez obzira na to, izvori Srpskainfo tvrde da se neće završiti na Doboju i da će još nekoliko lokalnih odbora SDS naložiti novoizabranim poslanicima iz svog kraja da se priklone vladajućoj većini čija su okosnica SNSD, DNS i SP. Kako saznajemo, velike su šanse da to isto učine i odbori SDS u Bijeljini, Zvorniku, Sarajevsko-romanijskoj regiji i u Posavini. Ako se to desi, oko dvije trećine poslanika u Klubu SDS u NSRS prikloniće se vlasti.

– Nema sumnje da je dobar dio SDS zainteresovan da uđe u vlast, ne samo na nivou BiH, već i u RS. Kada ste toliko godina u opoziciji onda počinjete da postavljate pitanja smislenosti svega toga i dio ljudi će se interesno usmjeriti ka poziciji. Dio poslanika SDS otići će u saradnju sa blokom pozicionih partija, dok se drugi dio protivi tom aranžmanu – kaže za Srpskainfo dr političkih nauka Vlade Simović.

Govoreći o opcijama koje u ovakvoj situaciji ima SDS, Simović kaže da svi mogu da se objedine oko opozicione uloge, da svi prihvate ulazak u vlast, ili da se pocijepaju na dva dijela.

– Dosta će zavisiti od toga koliko vrh stranke ima sposobnosti da pomiri te suprotnosti. To ćemo znati u narednih 20 dana – zaključuje on.

Koliko god neka opoziciona struktura bila u padu, uvijek će se pojaviti određen broj političkih partija ili aktera koji će pokušati da nadomjeste nepostojanje opozicije ili postojanje slabe opozicije, smatra Simović.

– Posljednja dešavanja u SDS čini se da će dobrim dijelom da utiču na organizaciju te partije i da će je oslabiti. Šansu da rastu u odnosu na SDS imaju druge partije iz opozicionog bloka, PDP i NDP. Takođe sam uvjeren da će se, osim SzP, pojaviti još neke političke partije koje će pokušati da se nametnu opozicionim djelovanjem u RS – kaže Simović, a piše Srpskainfo.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...