NA POMOLU ŠOKANTAN OBRAT U TUZLI: SDP ništa nije dogovorio, SDA okuplja 'narodnjački blok'!

Nakon što su SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH ‘dogovorile zajedničku koliciju’ (19 zastupničkih mandata) koja bi, kako je javno najavljeno, trebala konstituisati vlast u Tuzlanskom kantonu, delegacija Stranke za BiH u ponedjeljak se odazvala pozivu Kantonalnog odbora SDA TK na razgovor, kako bi sagledali mogućnosti budućeg zajedničkog djelovanja ove dvije stranke.

  • Vijesti

  • 06. Nov. 2018  06. Nov. 2018

  • 4

˝Mi jesmo razgovarali sa SDP-om, Našom strankom, DF-om i SBB-om i načelno se dogovorili da idemo u projekat formiranja parlamentarne većine za Skupštinu Tuzlanskog kantona. Naravno, to je prvi dogovor od pola sata. Dogovoreno je da se prvo urade principi, da bi na kraju eventualno potpisali to što dogovorimo˝, kazao je za portal TIP član pregovaračkog tima Kantonalnog vjeća Stranke za BiH TK Džemal Jukan.

3

Na pitanje, je li politički korektno u isto vrijeme dok razgovaraju i dogovaraju se sa SDP-om, DF-om, Našom strankom i SBB-om, da razgovararaju i sa SDA-om, Jukan je odgovorio: ˝Smatramo da je korektno. Politički diplomatski je razgovarati. Razgovarali smo korektno sa pripadnicima SDA, da vidimo njihovu viziju i mogućnosti, kako oni vide formiranje vlasti u Tuzlnaksom kantonu. Pokazali smo spremnost, jer mi jesmo zainteresovani da budemo u vlasti˝.

TIP: Da li se vi to politički cjenkate?

Jukan: Nije ovo cjenkanje Stranke za za BiH, nego jedan korektan odnos. Mi se sutra moramo uvažavati bez obzira ko bio pozicija, a ko opozicija. Ono što smo dogovrili u petak ostajemo pri tome i radimo, ali…Ako to ne bude išlo eventualno onako kako smo mi dogovorili vjerovatno će se izroditi nešto drugo.Ja bih se zahvalio pregovaračkom timu SDA  koji su korektno iznijeli svoje stavove i dogvorili smo se da ćemo i u narednom periodu piti kafe, družiti se i razgovarati o svemu.

TIP: je li vam SDA plan B?

Jukan: Kažem vam, mi smo dobili službeni poziv stranke SDA i naš stav je da ćemo se odazvati svaoj stranci koja nas bude zvala.

‘Parlamentrna većina u TK nije dogovorena’

TIP: Niste mi odgovorili na pitanje?

Jukan:Da budem preciznan…Parlamentrna većina u TK nije dogovorena.Nije završena. Dogovoreno je da se uđe u taj projekat. Ako to bude išlo kako treba potpisi će se možda tek za mjesec ili dva staviti na taj dogovor. Neozbiiljno je za pola sata razgovora kazati da je formirana parlamentrna većina. Dogovoreno je da se ide tim pravcem, dokle ćemo doći vidjet ćemo. Šta ako se ne složimo oko principa?

4

TIP: Na konferenciji za novinare tzv. ‘građanskog bloka’ je jasno rečeno da je Tuzlanski kanton dobio novu koaliciju od pet stranaka koja će formirati vlast. Ako sam dobro razumio ovo što mi sada govorite, vi se se za sada  dogovorili samo da postoji dobra volja. Jesam li u pravu?  

Jukan: E sad, vi ko novinar pokušavate….

TIP: Ništa ne pokušavam, samo vas pitam…

Jukan: Kada budete vidjeli potpise SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH, onda je dogovorena parlamentrana većina. Potpisa još uvijek nema. Dogovoreno je samo da se ide u stvaranje toga. Ja sada ne znam da li će do toga doći. Odani smo, naši poslanici su sigurni. Ušli smo u projakt i idemo ga praviti. Ako ga napravimo potpisat ćemo ga i ići ćemo u njegovu realizaciju.Ako ga ne potpišemo, onda to znači da nismo došli do finala. Za sada nismo ništa poptisali.

Gutić: ‘Ništa nije dogovoreno dok se zvanično ne potpiše’

˝Mi smo razgovarali u vezi sa eventaulnom budućom saradnjom na projektu formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Mi smo svjesni svojih, ali i kapaciteta Stranke za BiH, ali je važno da razgovaramo. Dogovorili smo se da u narednom periodu nastavimo održavati ove kontakte. Stranka za BiH, je kao što znate, imala razgovore i potvrdila dogovor o namjeri formiranja buduće vlasti. Ušli su u tu koaliciju, projekat SDP-a, međutim, vidjeli smo danas da to nije dogovorena stvar. Ništa nije dogovoreno dok se zvanično ne potpiše koalicioni dogovor˝, kazao je novoizabrani poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA).

‘Narodnjački blok’

Prema njegovim riječima, SDA tu vidi prostor da pokuša okupiti ‘narodnjački blok’ . ˝Pored stranke za BiH tu vidimo i druge političke partije koje pokažu za to interes.Mi mislimo da je Savez za bolju budućnost politička partija koja baštini narodnjačke vrijednosti. Tu ima prostora i za druge˝, istakao je Gutić.

2

TIP: Javno ste govorili da vas je SBB izdao rušeći zajedno sa PDA-om Vladu na čijem ste čelu bili. Kako to da bi ste opet s njima, a ne bi ste sa PDA?

Gutić: Ja sam kazao da ćemo razgovarati sa svima, osim sa PDA. Sve su varijante otvorene. Ja očekujem da će odluka o formiranju vlasti na državnom i federalnom  nivou pomoći na neki način da se vlast vrlo brzo implementira i formira i na nivou kantona. Tuzli i Tuzlanskom kantonu treba stabilna većina i vlast. Mislim da bi formiranje vlasti od 18 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona bilo vrlo rizično za blo koga, pa tako i za SDA.

TIP: Da li tu mislite na političku kupovinu i tregovinu, ‘papke'?

Gutić: Jednim dijelom i na to. Znamo da je formiranje vlasti kroz tijesnu većinu vrlo skupo. To onda mora biti vlast koja će praviti kompromise, a kompromisi ponekad znaju biti previše skupi.

Skeptičan je po pitanju uspjeha SDP-ovog projekta okupljanja ‘građanskog bloka’ u Tuzlanskom kantonu.˝Skeptičan sam prema projektu koji je pokrenuo SDP. Formiranje tijesnih većina uzrokuje političku nestabilnost koja uzrokuje svaku drugu nestabilnost u društvu. Tuzlanski kanton je opterećen sa velikim brojem još neriješenih problema. Da bi se ti problemi rješavali morate imati stabilnu vladu, skupštinku većinu i konekciju sa višim niovima vlasti. Ukoliko SDP ovaj projekat dovede do kraja sa svojim koalicionim partnerima i formira Vladu TK, SDA će biti konstruktivna opozicija˝, kazao je Gutić za TIP.

Poziv SDP-u…

Na naše pitanje da li će SDA uputiti i SDP-u zvaničan poziv za razgovore, Gutić je odogovorio: ˝Naravno. Mi smo kazali da buduću vlast u Tuzlanskom kantonu, po našem mišljenju, trebaju činiti dvije najjače i pobjedničke političke partije, SDP sa 10 i SDA sa 9 mandata.Vidimo tu prostor i za druge partije lijeve orijentacije, ali i za Stranku za BiH koja bi bila dio tog paketa.I ovim putem javno pozivamo SDP da sjednemo i da razgovaramo o budućoj eventualnoj  koaliciji. Smatramo da je to interes građana Tuzlanskog kantona. Mi ovdje više nemamo pravo na grešku. Moramo što prije napraviti stabilnu vlast i krenuti u rješavanje problema˝.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...